TVORNICA RAJČICE U KRUŠEVU Direktor Marušić nabacivao posao poduzetniku Marušiću

TVORNICA RAJČICE U KRUŠEVU Direktor Marušić nabacivao posao poduzetniku Marušiću
Hercegovina.info

"Kadrovi bliski HDZ-u, ili i sami članovi HDZ-a, putem mreže tvrtki u Hercegovini izvlače javni novac iz proračuna. Dok se tobože bore za prava veterana i povratnika, a kako su na funkcijama, novac znaju dodijeliti - sami sebi", piše portal Žurnal u svojoj novoj priči s juga države.

Niko Marušić aktualni je direktor Fonda za zaštitu okoliša HNŽ. Ujedno, on je osnivač tvrtke Marinada iz Mostara, te HDZ-ov prvi čovjek za iseljeništvo. S Draganom Čovićem putovao je kao član delegacije Hrvatskog narodnog sabora, kako bi razgovarao o predstojećim ustavnim promjenama. Fotografija ispod nastala je još 2012. godine, prilikom jednog od susreta u Njemačkoj (Marušič prvi slijeva).

Ukupni kapital Nike Marušića u tvrtki Marinada, prema službenom registru poslovnih subjekata, je oko 1,2 milijuna KM. 

Tvrtka Marinada korisnik je značajnih poticaja i sredstava s različitih razinavlasti, iako ima samo jednog uposlenika. Čak i kada ne ispunjava uvjete i ne nađe se na popisu korisnika poticaja, Marinada će sredstva dobiti na drugi način – posebnom odlukom u vidu interventne pomoći od, opet, kadrova HDZ-a.

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg (HDZ) odobrio je u 2020. da se Marinadi dodijeli 50 tisuća KM interventne pomoći u okviru subvencija privatnim poduzećima. Sredstva su dodijeljena kroz program Ministarstva gospodarstva HNŽ. Prema informacijama Žurnala, Marinada nije ispunjavala uvjete za poticaj u okviru redovnog programa pa su sredstva morala biti proslijeđena na drugi način. 

Ministarstvo gospodarstva HNŽ nije dalo odgovor je li Marinada dostavila izvještaj kojim je opravdala utrošak sredstava, te je li ranije odbijena za dodjelu sredstava.

Ovo nije jedini javni novac koji je Marinada dobila: od Federalnog ministarstva poljoprivrede, dobili su i 20 tisuća KM poticaja namijenjenog poljoprivrednicima u okolnostima pandemije. Grad Mostar u 2020. dao im je 25 tisuća KM, i to u okviru grantova nevladinim organizacijama. Tu se lista ne iscrpljuje, ali princip je jasan. 

Grantove je Marinada dobijala i od susjeda - u prosincu 2020., u okviru projekta za poticanje povratka Hrvata Vlada Republike Hrvatske proslijedila je Marinadi oko 40 tisuća KM za revitalizaciju "hrvatske poljoprivrede".

A sam Niko Marušić u Širokom Brijegu legalizirao je i nelegalno sagrađeni stambeni objekt. Počeo ga je praviti još 2003., a tek 2017. , kada je već bio direktor Fonda, podnio je zahtjev Gradu Široki Brijeg za njegovu legalizaciju. Zahtjev je odobren, a ne samo da je objekt legaliziran nego je Marušić postao i vlasnik parcele od 126 kvadrata. Platio ju je, brojem i slovom, 441 KM! 

Uz sve to, Marušić je i predsjednik Udruge veterana antiterorističke postrojbe Vojne policije HVO-a, pa se i tako ponekad nađe na listi poticaja. A ponekad opet i od Vlade RH - Udruga veterana od Hrvatske je dobila novac za sadnju "eko-češnjaka".

Kako se izvlači javni novac

Niko Marušić nije sam u izvlačenju javnog novca. Radi se o mreži tvrtki, čiji su osnivači ili vlasnici i kadrovi HDZ-a, kao i Marušić. Osnivači tvrtke Marinada osim Marušića su hercegovačke tvrtke Najvest i Konherc. Najvest vodi obitelj Stojkić, a Konherc Velimir Rozić i Tomas Bevanda. Tomas Bevanda, vlasnik Konherca, bio je potpredsjednik Glavnog odbora HDZ-a Mostar. Njegova tvrtka u 2020., pandemijskoj godini, imala je ukupni prihod od skoro 1,2 milijuna KM. 

Sada Konherc, dakle, putem Marinade čiji je osnivač, dobiva javna sredstva. 

Konherc posluje s velikim brojem javnih poduzeća, a značajna sredstva inkasira od Elektroprivrede HZHB, na čijem je čelu HDZ-ov kadar Marinko Gilja. (Poslovi vrijedni do 400 tisuća KM) U Elektroprivredi je, prema pisanju Inforadara, zaposlen i sestrić Dragana Čovića Branislav Stojkić.

Niko Marušić vlasnik je još jedne tvrtke Marinada – u Širokom Brijegu. Osnivač ove tvrtka je tvrtka Vinine iz Širokog Brijega. A u tvrtki Vinine opet ista imena iz Konherca i Marinade – Tomas Bevanda, Niko Marušić, Velimir Rozić. 

Niko Marušić i Marinada stoje i iza pompezno najavljivane suradnje hrvatske Podravke i domaćih kompanija o izgradnji tvornice za preradu rajčice u Mostaru (Kruševo). Dragan Čović, Andrej Plenković i predsjednik Podravke (kasnije preminuo) Marin Pucar položili su kamen temeljac za izgradnju tvornice. Niko Marušić tada je bio na čelu Fonda, ali nije jasno pojavljuje li se na fotografijama u tom svojstvu ili ipak kao osnivač Marinade. 

Ovo nije prvi put da je Marušić zbog dvije stolice na kojima sjedi bio prinuđen da preuzme dvostruku ulogu – i gosta i domaćina. Prilikom posjeta državnika Hrvatske bio je i u situaciji da kao direktor Fonda s gostima razgovara o koristi koje će imati kao – osnivač Marinade!

Jedan primjer: 2019. godine ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta u Vladi Republike Hrvatske Darko Horvat posjetio je HNŽ. 

Premijer Herceg i ministar Horvat, između ostalog, razgovarali su i o suradnji Podravke i i „braniteljskih zadruga“, između ostalih i Marinade. Sastanku su nazočili Niko Marušić, u ulozi direktora Fonda, te predstavnik Udruge Marinada Niko Pušić. Tako je Marušić, direktor, nabacivao posao Marušiću – biznismenu. 

Marušić je, s pozicije direktora Fonda za zaštitu okoliša praktično sam sebi isplaćivao novac. 

Kako?

Fond za zaštitu okoliša HNŽ dao je 2019. Najvestu novac za nabavku alata – 3.500 KM.

A što je ostalo od obećanja o izgradnji tvornice, čiju je vjerodostojnost u medijima demantirala i sama Podravka?

Već smo ranije pisali o tvornici "kavada" koja nije nikad zaživjela. Da je obećanje ispunjeno, do sada bi se u tvornici već prerađivalo povrće. Nije ispunjena ni najava Dragana Čovića da će već 2021. krenuti prerada, niti očekivanja Andreja Plenkovića da će se ti proizvodi izvoziti u Hrvatsku. 

Žurnal je Niku Marušića i Fond pitao i o uvjetima postavljenja na poziciju direktora. Web stranica Fonda potpuno je netransparentna – na njoj nema proračuna Fonda, korisnika sredstava, podataka o javnim nabavkama, ni bilo kakvih detalja o aktivnostima i utrošku novca. 

"Kako nema ni podataka o datumu i načinu imenovanja novinari su ga pitali i tko ga je i kada imenovao na ovu poziciju. Natječaj za izbor direktora bio je javan, ali ništa više od toga. U njemu je jasno navedeno da najuspješniji kandidat mora imati sedam godina iskustva, tri u struci, i iskustvo u poznavanju okolišnog menadžmenta. Kako nas je direktor Marušić uporno ignorirao, nejasno je li zadovoljavao sve ove kriterije, te je li traženo iskustvo iz okolišnog menadžmenta stekao u Ministarstvu branitelja, gdje je bio zaposlen prije Fonda", zaključuju u svom istraživanju kolege iz Žurnala.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO