FOTO  Turistička zajednica HNŽ-a Hercegovinu reklamira slikom austrijskih vinograda

Turistička zajednica HNŽ austrijski vinogradi
Ilustracija hercegovina.info

Pad turističkog sektora uzrokovan pandemijom koronavirusa prelijeva se iz susjednih zemalja i na područje Hercegovine. Zabrana ulaska stranaca, tim više je bila prilika da se fokusiramo na domaće turiste te one kojima je ulazak dozvoljen.

Svoje mjesto pod suncem pokušala je naći i Turistička zajednica HNŽ-a, ali izgleda nedovoljno studiozno.

Službena Facebook stranica “Tourist Board HNC” trenutno broji manje od 900 pratitelja. U jeku turističke sezone, zadnju objavu su imali još krajem ožujka. Prije toga su aktivni bili jednom do dva puta mjesečno.

Za sezonu 2020 izdvojen je i budžet za oglašavanje na društvenim mrežama te putem billboarda pa vam je tako vjerojatno iskočio slogan Doživi Hercegovinu - Vinska cesta, ili ste isti možda vidjeli na lokalnim prometnicama.

Oglas, odnosno slika, inače prikazuje idilično mlado društvo okruženo vinogradom, a za potpuni ugođaj pobrinuo se i gospodin na violini.

Sve bi to možda bilo i u redu, da se u pozadini ne nalazi glavni grad Austrije - Beč! Slika je naime uzeta sa službene stranice grada Beča, a uz već navedeni tekst trebala je predstavljati Hercegovinu i njezinu vinsku cestu. Autor fotografije je Peter Rigaud.

Tko radi marketing?

Možda se ovdje radi i o novom trendu pa uskoro i stonske zidine na billboarda zamijeni kineski zid?

“Prema Članku 23. Turistička zajednica Županije osniva se radi stvaranja i promicanja identiteta i ugleda turizma Županije, planiranja i provedbe zajedničke strartegije i koncepcije njegove promocije...” stoji u zakonskim aktima ove ustanove. Kakav se identitet i ugled pokušava stvoriti nije jasno, a i teško da se ovdje radi o nekom projektu prekogranične suradnje s Austrijom.

Zašto se u sezoni, u kojoj je svaki turist bitan, pristupilo ovako površnoj izradi "marketinške strategije" , u kojoj bi slika trebala biti jedan od ključnih elemenata u privlačenju turista i tko je odgovoran za isto, pokušali smo saznati kod Andrije Krešića, direktora Turističke zajednice HNŽ-a.

I on je ostao zatečen informacijom da se radi o slici iz austrijskih vinograda, a i sam ističe kako svakodnevno prolazi pored billborda i da nije mogao ni naslutit da će se tako nešto dogoditi.

Za hercegovina.info je naveo kako je ovaj posao dodijeljen jednom obrtu iz Općine Čitluk te kako su se oni pobrinuli za ovaj vizualni identitet. Na naš upit, koliki je proračun izdvojen za ovu kampanju, istaknuo je kako se radi o iznosu od petnaestak tisuća maraka koji je utrošen za zakup billboarda te već navedeno oglašavanje na društvenim mrežama.

Ističe kako su djelatnici Turističke zajednice nakon našeg upita izišli na teren da provjere o čemu se radi. Isti je oglas jutros maknut nakon što smo ga kontaktirali, tako da se može reći da je reakcija bila poprilično brza.

Stručnjaci, koji se bave digitalnim marketingom, za hercegovina.info ističu kako se često koriste razne ilustracije za razne oblike kampanja. Ipak, s obzirom da se ovdje radi o specifičnoj kampanji, gdje je cilj dočarati mjesto koje, prema sloganu, “trebate doživjeti”, ovo se nije smjelo dogoditi. Navode također da je posebno bitno u oglašavanju javnih institucija da se posjeduju autorska prava za korištenje fotografija za što i služe mnogi premium servisi, ali i fotografske agencije koje su se mogle angažirati po ovom pitanju. Ističu i kako je oglašavanje na društvenim mrežama odrađeno neprofesionalno, jer se primjerica slika na pola izrezana prikazuje na Instagram oglasima.

Što je zapravo Vinska cesta Hercegovine?

"Vinska cesta Hercegovine je novi hercegovački turistički proizvod kojeg čine bogatstvo i ljepota čiste prirode - posebnosti vinorodnog područja, tradicija, kulturne i povijesne/historijske znamenitosti. Proteže se od Ljubuškog na zapadu do Trebinja na istoku", stoji na službenim stranicama Turističke zajednice.

Udruženi subjekti Vinske ceste Hercegovina nude autohtone proizvode posebice autohtona vina Žilavku i Blatinu, rakiju iz vlastite proizvodnje te ostale tradicionalne specijalitete. Nude uslugu razgledavanja prekrasnog ambijenta prirode i svojih gospodarstava.

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.