ISTRAŽILI SMO OPASAN TREND NA TIK TOKU Djeca iz BiH s lažnih profila navlače i ucjenjuju pedofile

pedofili,skemanje pedofila,TikTok,prevara,djeca
TikTok

Sve više djece i mladih pronalazi načine da zaradi novac preko interneta. Novi, zabrinjavajući Tik Tok trend koji je uzeo maha kod srednjoškolaca u BiH oni nazivaju „Skemanje pedofila“

Izraz „Skemanje“ dolazi od engleske riječi Scam (Prijevara, muljaža) a svi znaju što su pedofili.

Trend se raširio među djecom i mladima željnim brze i lake zarade, a koncipiran je veoma inteligentno i na način da roditelji i policija nemaju načina da počiniteljima uđu u trag.

Ovaj trend toliko je dobro sakriven da je Hercegovina.info do saznanja došao zahvaljujući jednom srednjoškolcu koji je objašnjavao kako njegovi vršnjaci mogu sebi priuštiti skupe stvar, a ne dolaze iz imućnih obitelji. Naš izvor kaže kako je pravilo da bez obzira na zaradu, roditelje i dalje pitaju novac za izlazak, simboličnih deset ili dvadeset maraka, kako ovi ne bi posumnjali.

Riječ je o prodaji tuđih golišavih fotografija i ucjenjivanju pedofila na društvenim mrežama, a oni koji se time bave nazivaju to savršenim zločinom, jer su sigurni da osobe kojima šalju slike na kojima su navodne maloljetnice i ucjenjuju ih time neće otići na policiju da bi to prijavile.

Hashtag tj. oznaka #Skemanjepedofila na Tik toku pregledan je skoro 200 000 puta.  

pedofili,skemanje pedofila,TikTok,prevara,djeca
Snimka zaslona TikTok

Profili na društvenim mrežama za 10 eura djeci obećavaju brzi tečaj i savjete kako biti što uspješniji u uzimanju novca tzv. pedofilima.

pedofili,skemanje pedofila,TikTok,prevara,djeca
TikTok

Uplatili smo novac jednom od njih koji se predstavlja kao Ilija iz Banje Luke i prošli brzi kurs varanja seksualno ugroženih muškaraca na internetu.

Do njega smo došli putem mreže tik tok, ali nas je brzo prebacio na kriptiranu aplikaciju za dopisivanje, Telegram.

Saznajemo da neki od njih koriste i discord, dakle sve aplikacije koje roditelji uglavnom ne koriste ili slabije razumiju.

Naš novinar predstavio se kao srednjoškolac željan ljetnog džeparca. Da bi dobio upute kako krenuti sa radom, najprije je morao kupiti na trafici x-bon od 20 km, fotografirati ga i poslati učitelju, koji na svoje profile postavlja slike gotovine, skupih nike tenisica, snimke zaslona bankovnog računa i slično.

pedofili,skemanje pedofila,TikTok,prevara,djeca
Telegram prepiska

Lekcija broj 1

Učitelj Ilija tako piše: „Kao prvo skemanje pedofila se zove e-whooring. Skemanje pedofila je potpuno legalno. Za početak ćeš napraviti lažni ženski instagram, tiktok i facebook profil. Sa svakog profila ćeš zapratiti po 300 muških profila.

Preporuka je da se pronađu profili zgodnih djevojaka ili žena i ukradu njihove fotografije, može s interneta, može iz svoje okoline, iz škole, itd. Što je djevojka čije ste slike ukrali manje poznata, to će prijevara biti uvjerljivija.

Lekcija broj 2

Kada zapratiš 300 muških profila, koje trebaš pronaći sam, uz njihovu preporuku da ideš u listu pratitelja već popularnih djevojaka koje objavljuju svoje golišave fotke i počneš pratiti profile njihovih pratitelja, slijedi drugi korak, svima u inbox napisati istu poruku, nešto poput „Ćao lepotanu da li si za neko dopisivanje“?

Zatim navode kako se minimalno sedam dana trebaš intenzivno dopisivati s njima i biti uvjerljiv u svojoj ulozi djevojke. Kada se navuku na mamac, slijedi treća faza.

Primjer lažnog profila
Primjer lažnog profila za ucjenjivanje

Lekcija broj 3

Kada se pedofil navuče na dopisivanje s tobom, možda će sam zatražiti tvoje gole slike, a ukoliko to u sedam dana ne učini, možeš mu sugerirati da ti treba novac i diskretno ga navući na to da ti on sam ponudi da uplati nešto novca. Zauzvrat mu ponudiš „svoje“ golišave fotke.

Preporučuju da cijenu koju ćeš tražiti sam procijeniš, ali za početak treba biti skroman i tražiti 5 eura po fotografiji, a kasnije to može rasti, ovisno koliko ga dobro izmanipulirate. Zanimalo nas je kako primati uplate ako smo maloljetni i nemamo bankovnu karticu ili paypal. Imaju rješenje i za to. Ili pronaći punoljetnu osobu koja bi za određeni postotak prihvatila da prima novac na svoj račun ili inzistirati na x-bon uplatama, ako je riječ o pedofilu iz BiH. Ako je riječ o strancu, tražiti uplate putem mjenjačnice ili western uniona.

Zarada veća ako ih ucjenjujete

Na pitanje, hoće li žrtvama prevare biti sumnjivo što uplaćuju na muško ime i prezime, samo se nasmijao i napisao „Ne mogu ti ništa, oni su pedofili“.

Veća zarada može se ostvariti ako se predstavljate kao maloljetnica i dobijete eksplicitne fotografije i osobne podatke osobe s kojom se dopisujete. U tom slučaju ucjenom možete tražiti 50 ili više eura za šutnju.

Ove informacije zatekle su i poznatog mostarskog psihologa Marka Romića koji kaže da se u svojoj praksi rada s mladima još nije susretao s tim fenomenom. Čak ni pretraga na googleu ne daje rezultate. Toliko je ovaj način zarade još nov i nepoznat javnosti.

„Tu imamo dvije nedopustive aktivnosti, pedofile koji su za svaku osudu ali i ovo što djeca rade apsolutno nije u redu. Postavlja se pitanje gdje su roditelji i njihov nadzor. Djeca razvijaju neleglan biznis, a roditelji nemaju pojma o tome“ govori Romić za Hercegovina.info

Najveće žrtve u cijeloj priči su djevojke čije fotografije koriste ucjenjivači. One su uglavnom nesvjesne činjenice da ih netko uopće koristi za takve aktivnosti.

Romić dalje pojašnjava kako „to pokazuje koliko moderne tehnologije donose sa sobom opasnosti i koliko smo mi i oni koji su nadležni za kontrolu i uvid nad Internet prometom nesvjesni što se sve odvija na nekim tajnim kanalima. To na prvi pogled izgleda simpatično, ali kad bolje razmisliš, može djecu uvaliti u nove nevolje“

Podržite i DONIRAJTE našu rubriku ISTRAŽILI SMO