INICIJATIVA RODITELJA Roditelji ZHŽ-a i HNŽ-a od srijede potpisuju izjave protiv mjera u školama

INICIJATIVA RODITELJA Roditelji ZHŽ-a i HNŽ-a od srijede potpisuju izjave protiv mjera u školama
hercegovina.info

S obzirom da Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNŽ-a i ZHŽ-a, uključujući ravnatelje škola i sve djelatnike u nastavi, provedbom preporučenih mjera donesenih za ovu školsku godinu preuzima odgovornost za djecu koja pohađaju nastavu, kako to ističe "Inicijativa roditelja", roditelji okupljeni oko ove grupe odlučili su se pokrenuti inicijativu kojom žele ukazati da su roditelji prvenstveno odgovorni za odgoj djece."

"Mi roditelji okupljeni oko Inicijative koja zahtijeva normalno školovanje za našu djecu, želimo zajedničkim snagama, organizirano i smisleno zaštiti prvotno i neotuđivo pravo svakog roditelja na odgoj svoga djeteta koje nam je dao Bog i Ustav od pokušaja svih onih koji nam ovo pravo žele oduzeti preko korona mjera.

Mnogi od nas se ne slažu sa mjerama koje se trenutno provode u javnim školama, a koje se kose sa našim pravom i zdravim razumom. Svjesni smo i da su ravnatelji i nastavno osoblje pod izuzetnim pritiskom i odgovornošću koje im je nametnulo Ministarstvo obrazovanja glede pridržavanja propisanih mjera da se ne bi narušilo psiho-fizičko zdravlje djece. Stoga, kako bismo otklonili tu vrstu pritiska i odgovornosti sa ravnatelja i prosvjetnih djelatnika, pozivamo prvenstveno Vas roditelje da nam se pridružite u ovim razumnim zahtjevima, te potpisivanjem izjave preuzmete na sebe odgovornost za svoje dijete.

Stoga Vas obavještavamo da ćemo u srijedu, 23. rujna istovremeno u svim školama, u općinama u ŽZH-u i HNŽ-u početi sa dijeljenjem izjava o odgovornosti. Ova akcija će trajati 23. i 24. rujna. Prvi dan roditelji članovi ove inicijative dijeliti će izjave o odgovornosti djeci ispred škola, a drugi dan roditelji koji potpišu izjave trebaju sutra vratiti potpisane izjave volonterima koji će biti ispred škole", stoji u priopćenju.

Glavne točke u izjavi o odgovornosti su:

 •  -Da djeca ne budu obvezna nositi maske, nego da to bude stvar izbora
  - Da se uvede normalan oblik nastave bez podjela na grupe i bez socijalnog distanciranja, pazeći pri tome na higijenu unutar škole 
  - Da djeca imaju pravo izaći iz učionice za vrijeme odmora 
  - Da se roditeljima omogući nesmetan pristup školi i djetetu bez prethodnih najava, kao što je bila praksa prethodnih godina 
  - Da se ukine mogućnost izolacije učenika u slučaju uočavanja simptoma bolesti (u izdvojenu prostoriju, jer takav postupak može ostaviti psihološke posljedice na dijete, a na poziv se svaki roditelj može promptno odazvati). Protivimo se i tome da cijeli razredi idu u izolaciju u slučaju pojave zaraženog učenika. 
  - Da se ukine svakodnevno mjerenje temperature kao nepotrebno uznemiravanje djeteta i insinuacija na bolest – s mogućim placebo učinkom. 
  - Da se prestane sa online nastavom u bilo kakvom obliku (parcijalnom ili cjelovitom u slučaju izolacije cijele skupine ili razreda)

Samu izjavu možete preuzeti na ovom linku:
https://bit.ly/3hKzOp5

Potpisanu izjavu nam možete uslikati ili skenirati te nam poslati na [email protected]

Dragi roditelji, potpisivanjem ove izjave o normalnom školovanju i preuzimanjem odgovornosti za svoje dijete, mi roditelji utjecat ćemo na mogućnost provedbe njenog sadržaja i ona će biti osnova za našu pravnu borbu putem odvjetničkog tima ako za to bude potrebe.
Ukoliko se neki roditelj želi priključiti ovoj akciji djeljenja izjava ispred škole, neka se javi na telefonski broj jednome od naših koordinatora zbog rasporeda preuzimanja izjava.

Za HNŽ:

- Za Čitluk -Tel.broj:063/360-936
- Za Mostar – Tel.broj:063/803-896
- Za Stolac – Tel.broj:063/468-125
- Za Čapljinu – Tel.broj:063/360-936

Za ZHŽ:

- Za Široki Brijeg - Tel.broj:063/350-792
- Za Ljubuški - Tel.broj:063/401-123
- Za Grude – Tel.broj:063/973-576
- Za Posušje – Tel.broj:063/362-014


 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.