HSS protiv odlagališta radioaktivnog otpada

HSS, otpad, radioaktivni otpad
...Trgovska gora, u općini Dvor, i predsjednik HSS-a u BiH, Mario Karamatić, i najavio, HSS u Republici Hrvatskoj se aktivno uključio u problem odlaganja radioaktivnog otpada.
Tako je jučer u Zagrebu održana tiskovna konferencija u središnjici HSS-a.

"Hrvatskoj ne treba odlagalište nuklearnog otpada" poručili su HSS-ovci s konferencije za novinare koja je u ponedjeljak, 16. svibnja 2016. održana u središnjici Hrvatske seljačke stranke u Zagrebu. U ime HSS-a novinarima su se obratili Krešo Beljak, predsjednik Hrvatske seljačke stranke, Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica HSS Sisačko-moslovačke Županije, Anita Sinjeri-Ibrišević, potpredsjednica HSS SMŽ i zamjenica župana SMŽ i Klementina Karanović, tajnica HSS SMŽ, načelnica Općine Majur i predsjednica LAG Una.
Marijana Petir je podsjetila kako je u njenom mandatu iz Županijskog prostornog plana izbrisana Trgovska gora kao potencijalna lokacija za gradnju nuklearnog otpada te je u tri navrata zatražila brisanje Trgovske gore iz Programa i Strategije prostornog uređenja RH. Dodala je da je pokrenula zaštitu rijeke Une u kategoriji regionalnog parka o čemu je Ministarstvo kulture donijelo rješenje, a Državni zavod za zaštitu prirode izradio stručnu podlogu. Zastupnica HSS-a u Europskom parlamentu Marijana Petir istaknula je kako je u ime HSS Sisačko-moslovačke Županije dostavila krajem ožujka ove godine primjedbe Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost tijekom javne rasprave vezane uz lokaciju za zbrinjavanje Radioaktivno otpada nadležnim tijelima, ali da do danas nije zaprimila njihov odgovor.

Zastupnica HSS-a u Europskom parlamentu, Marijana Petir, izrazila je zabrinutost jer Vlada još nije pokrenula razgovore s BiH, a Trgovska gora nalazi se uz samo njezinu granici, što znači da Hrvatska mora imati suglasnost BiH za gradnju odlagališta nuklearnog otpada.