ZGODAN DŽEPARAC Djeca u Hrvatskoj dobila testove za samotestiranje, danas ih preprodaju za 15-20 kuna

testiranje, koronavirus, djeca, škole

Predsjednica udruge osnovnoškolskih ravnatelja Antonija Mirosavljević rekla je jutros za HRT kako s terena imaju informaciju da je većina učenika testirana. Otkrila je i koliko je sinoćnjim testiranjem utvrđeno pozitivnih učenika:

"U mojoj školi je možda 1 posto, znali desetak učenika i takva je situacija po ostalim školama. Riječ je o asimptomatskima, sinoć otkrivenima testiranjem"

Svega nekoliko roditelja, oko 1 do 2 posto, potpisalo je izjavu o netestiranju. Mirosavljević je rekla da većina roditelja podržava testiranje.

Državni tajnik ministarstva obrazovanja Tomislav Paljak rekao je kako nema podatak održava li se od danas nastava u svim školama po A modelu.

"Sredinom prošlog tjedna imali smo šest škola po C modelu, što je bitno smanjen broj u odnosu na vrijeme kad je omikron bio u punoj snazi. Ideja je da obuhvat učenika u školi bude što veći, tamo gdje je to najbolje i najprirodnije za obrazovanje i njihov razvoj", naglasio je.

Na društvenim mrežama pojavila se informacijama da srednjoškolci preprodaju testove na koronavirus po 15-20 kuna. Paljak je rekao kako time nije iznenađen.

"Škola je živi organizam, škola prati ono što se događa u društvu, takve su pojave moguće, nije to ništa iznenađujuće. Netko je vidio šansu da ušićari, netko to radi iz zabave. Toga je bilo prije, toga će biti. Ne vjerujem da će pojavnost biti takva da bi ugrozila bit ove mjere, rekao je za HRT.