Željko Zadro i Marko Pipunić postali ‘kraljevi šećera’ u Hrvatskoj

kralj šećera
Tvornica šećera Osijek, Viro tvornica šećera i županjska Sladorana početkom tjedna primile su obavijest Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kojom je utvrđeno da se njihova predložena koncentracija smatra dopuštenom, objavile su u zajedničkom priopćenju tri šećerane, piše Večernji list BiH.

Učinkovitiji sustav

One su pred kraj prošle godine potpisale ugovor koji predviđa ujedinjavanje hrvatske industrije šećera kroz udruživanje proizvodnih kapaciteta, znanja i poslovnog iskustva prijenosom poslovanja na novo trgovačko društvo koje će obavljati djelatnosti proizvodnje i prodaje šećera. U novom društvu Tvornica šećera Osijek držat će 40 posto udjela, a Viro tvornica šećera i Sladorana zajedno 60 posto.

Udruživanje i prijenosi proizvodne imovine osnivača na novo društvo podložno je još i odobrenju skupština osnivača koje su sazvane za 2. svibnja ove godine. Osnovni cilj udruživanja hrvatske industrije šećera, kako je ranije istaknuto, stvaranje je većeg i učinkovitijeg poslovnog sustava, koji u uvjetima rastuće liberalizacije i pojačane konkurencije na europskom tržištu nakon ukidanja sustava proizvodnih ograničenja, može na ekonomski održiv način konkurirati regionalnim, ali i drugim europskim i globalnim sudionicima na tržištu šećera na kojem djeluje i hrvatska industrija šećera.

"Ekonomski održivo poslovanje hrvatske šećerne industrije jamac je očuvanja i nastavka strateški važne proizvodnje šećerne repe u Hrvatskoj koja ima nezamjenjivo mjesto u plodoredu biljnih kultura", priopćeno je u prosincu kada su tri šećerane potpisale ugovor o udruživanju.

Ljudi iz BiH

Ono što je iz perspektive BiH vrlo zanimljivo je da će ovim poslovnim aranžmanom, industrijom šećera u Hrvatskoj zagospodariti Hercegovac Željko Zadro i Posavac Marko Pipunić. Riječ je o dvojici iz cijelog niza uspješnih bh. Hrvata u gospodarstvu Hrvatske.

Zadro, koji je predsjednik Uprave Vira, izjavio je kako je ovo udruživanje ispunjenje njegova sna te "jamstvo da proizvodnja šećerne repe ostaje u Hrvatskoj". Širi značaj ovog udruživanja istaknuo je i Pipunić koji je predsjednik Uprave Žito grupe, kazavši kako će najveću korist od udruživanja imati "proizvođači repe, naši kooperanti u Slavoniji i Baranji, jer ćemo im se u ovakvom organizacijskom obliku moći posvetiti mnogo više".

Pipunić je prije dvije godine ponio titulu Večernjakova pečata za Osobu godine u BiH koju tradicionalno dodjeljuje naš list. Novim poslovnim pothvatom sa "zemljakom" Zadrom potvrdio je kako je nagrada otišla u prave ruke. Pipunić je rođen u Modriči i iako je davno otišao iz tog kraja, nikad nije zaboravio Posavinu. U svojim poduzećima zapošljava brojne sunarodnjake iz BiH.

Član je Udruge "Prsten", kroz koju zajedno s drugim hrvatskim poduzetnicima podrijetlom iz BiH kroz poslovanje, filantropski i humanitarni rad pomaže Hrvatskoj, ali i rodnoj BiH i bh. Hrvatima. Sada sa Zadrom i kao hrvatski "kraljevi šećera".