ZBOG 45,7 MILIJUNA EURA Petrol će tužiti Hrvatsku, u četvrtak će zatvoriti i benzinske

Petrol Benzinska
Petrol Benzinska
CROPIX

Prilično burna skupština Petrola održana  danas u Ljubljani.

Na njoj je najavljena mogućnost da ta slovenska energetska kompanija podigne tužbu protiv Hrvatske zbog mjera koje je vlada RH donijela u cilju ograničavanja cijena goriva. 

Petrol: Procijenjena šteta je 45.7 milijuna eura

Petrol je izračunao da su mu mjere Plenkovićeve vlade kroz regulaciju maloprodajnih cijena naftnih derivata koja traje od 7. veljače stvorile gubitak od 45.7 milijuna eura (razlika obračunate bruto dobiti za isto razdoblje lani, kada nije bilo regulacije), prenosi Finance.  

Naveli su i da još čekaju obračun štete sudskog vještaka za financije i računovodstvo i ovlaštenog revizora, koje očekuju do 15. siječnja. Oko tog datuma, kako su najavili, trebali bi Državnom odvjetništvu RH podnijeti prijedlog za mirno rješenje spora. Ako to ne upali, najavljuju tužbu. 

Na isti način će se pravnim putem pokušati izboriti za naknadu štete i u Sloveniji, za koju također kažu da je nastala ograničavanjem cijena koje je uvela slovenska vlada, najavili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u pitanju mogući spomenuti sudski spor u Hrvatskoj, predsjednica Uprave Petrola Nada Drobne Popović, kako navodi Finance, iznijela je na Skupštini najavu kako će Petrol odštetu, ako bude potrebno, tražiti i na sudu Europske unije.

U priopćenju nakon sjednice skupštine iz Petrola poručuju da je "s obzirom na neodrživu regulaciju cijena naftnih derivata i gospodarsku štetu nanesenu Petrol grupi u 2022. godini, Petrol grupa u Hrvatskoj primorana poduzeti daljnje mjere zaštite svojih interesa". 

U četvrtak iz protesta na sat vremena zatvaraju benzinske

Prvi korak je, kako navode, zatvaranje benzinskih postaja Petrola i Croduxa u Hrvatskoj u srijedu, 28. prosinca 2022., od 12 do 13 sati, osim benzinskih postaja na autocestama i pomorskom dobru.

"Točenje goriva za vrijeme zatvaranja prodajnih mjesta bit će omogućeno hitnim/interventnim službama. Ovom mjerom želi se skrenuti pažnja na ozbiljnost situacije i spriječiti poremećaje u opskrbi te moguću nestašicu naftnih derivata u Hrvatskoj. Petrol se ispričava svim svojim kupcima i zahvaljuje im na razumijevanju, navodi se u priopćenju nakon sjednice", navode iz Petrola.