FOTO  Vukovarski most nosit će ime francuskog dragovoljca i hrvatskog branitelja Jean-Michela Nicoliera

Vukovar

Koordinacija braniteljskih udruga Grada vukovara i suborci Jean-Michela Nicoliera dali su prijedlog da most nosi njegovo ime, a pravno je to podržao i novoizabrani gradonačelnik Ivan Penava uz vijećnike HSP-a AS i HDZ-a.

Danas poznatu, a prije nekoliko godina mnogim građanima Hrvatske nepoznatu priču o junaku vukovarske bitke Jean-Michel Nicolieru približila je Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika. Uspjeli su postići da mu se 2011. godine prizna status hrvatskog branitelja. Organizirali i financirali su dolazak njegove obitelji u Hrvatsku, a posthumno je njegovoj majci Lyliane Fournier predsjednik Republike Ivo Josipović na prijedlog tovarničke udruge uručio odličje Reda Nikole Šubića Zrinskog za iznimnu hrabrost i junaštvo. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić majci je uručio Počast županije - priznanje za ljubav, odanost i hrabrost u Domovinskom ratu.

U nakladi Udruge dr. Ante Starčević tiskan je roman Nevenka Nekić „Jean ili miris smrti", a udruga snima i dokumentarni film „Sve je bio dobar san" koji je posvećen vukovarskom branitelju iz Francuske. Završetak filma i premijerno prikazivanje očekuje se na obljetnicu Dana sjećanja na žrtve Vukovara 2015. godine.