VRAĆENI U PRITVOR "Bude li problema, javite se Gloriji" je rečenica koja je Hrvatima u Zambiji sve zakomplicirala

Suđenje Zambija
Cropix

"Bude li problema, javite se Gloriji, ona će sve riješiti." Ta je rečenica, kako doznaje Jutarnji iz visokih političkih izvora, presudila tome da četiri bračna para iz Hrvatske budu drugi put uhićena u zračnoj luci u Ndoli, baš kada su napuštali Zambiju.

Nanovo su optuženi da su četvero mališana iz DR Konga pokušali posvojiti krivotvorenim dokumentima, a s njima i spomenuta Gloria Sondoyi Sakulenga, viša imigracijska službenica u Ndoli, pograničnom gradu između Zambije i DR Konga, sada devetooptužena za trgovinu ljudima.

Autor sporne poruke je Emmanuel Kabonga, ravnatelj doma za nezbrinutu djecu u DR Kongu iz kojeg su Hrvati, uhićeni u Zambiji, ali i mnogi drugi posvojitelji u Hrvatskoj, posvajali djecu i on je, koliko je poznato našim sugovornicima, i dalje nedostupan i kongoanskim i zambijskim vlastima.

Preokret

Sporni, moguće inkriminirajući sadržaj poruke, upute ravnatelja doma hrvatskim državljanima o tome kakva ih procedura čeka i gdje će preuzeti djecu koju su željeli posvojiti, dio je korespondencije osmero hrvatskih posvojitelja s ravnateljem Emmanuelom Kabongom. Pronašle su je zambijske vlasti neposredno prije nego što su četiri para trebala napustiti Zambiju na osnovi odluke suca Makalicha da se postupak obustavlja, ali uz napomenu da to ne znači oslobađajuću presudu.

Temeljem te korespondencije državni je tužitelj tražio novo privođenje hrvatskih državljana koji su se upravo bili spremali napustiti Zambiju, na osnovi dan ranije donesene odluke suda da se postupak protiv njih prekida, kao i protiv Sakulenge (36) koja je i sama završila s istom optužnicom za trgovinu ljudima. Gloria Sakulenga je odmah puštena da se brani sa slobode, a hrvatski državljani trebali su biti jučer, ispunili su sve uvjete, ali još nema potvrde da se to doista i dogodilo.

U javnosti se prvi put, dva mjeseca nakon prvog odvođenja u zatvor hrvatskih državljana, oglasio i Gauthier Luyela, ravnatelj za zaštitu djece Ministarstva za obitelji i djecu DR Konga, koji je za AFP izjavio da je strancima zakonom zabranjeno od 2017. da posvajaju djecu. Sve dok se ne osnuje agencija za međunarodna posvojenja, rekao je, sva posvojenja su suspendirana do daljnjeg, nikakve iznimke nisu moguće te je izrazio čuđenje kako su hrvatski državljani došli do dokumenata.

Sve do petka i Luyelove izjave nije se znalo kakav je službeni stav DR Konga o cijelom slučaju; institucije nisu ništa komentirale, a svi upiti hrvatskih medija ostali su bez odgovora. Međutim, iz diplomatskih izvora smo saznali da kongoanski dužnosnici surađuju sa zambijskim vlastima i da je u tijeku usuglašavanje stavova DR Konga i Zambije.

Kongoanska pravosudna tijela, tvrdi izvor Jutarnjeg lista, pokrenula su postupak pronalaženja obitelji četvero hrvatskih mališana i o tome su obavijestila nadležna tijela u Zambiji. Hrvatske vlasti trenutačno su pred zidom, jako teško ostvaruju bilo kakvu službenu komunikaciju s DR Kongom - bezuspješno pokušavaju pronaći izvor informacija i preko međunarodnih kanala.

Sve relevantne informacije o postupku i sudbini hrvatskih državljana isprva su dobivali od zambijskih vlasti. Ali, i te su veze sada znatno otežane i pogoršale su se nakon drugog uhićenja četiriju parova. Hrvatska diplomacija najviše se uzdaje u pomoć američkog veleposlanstva u Zambiji, koje se jako angažiralo oko cijelog slučaja.

Odluka suda

Danas bi se trebalo odlučivati o zahtjevu državnog odvjetnika da se proces s općinskog suda u Ndoli prebaci na visoki sud. U međuvremenu je predmet preuzela sutkinja Jennifer Bwalya, koja je na posljednjem ročištu održanom 14. veljače odobrila da se hrvatske državljane pusti da se brane sa slobode.

Od izbijanja afere u Zambiji hrvatske vlasti pokušavaju uvjeriti javnost da provode temeljitu istragu i da je stvoren multidisciplinarni tim, koji čine tri nadležna ministarstva, obitelji, pravosuđa i unutarnjih poslova, te SOA, ali i sami daju kontradiktorne informacije. Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave, na nedavnoj sjednici saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport izjavio je da obavještajne službe i istražna tijela utvrđuju istinu koja će izaći na vidjelo o tome kojim su putem djeca iz Konga dovedena u Zambiju, tko je tu djecu vozio...

Šef SOA-e Daniel Markić u subotu je, pak, novinarima Nove TV to dijelom demantirao, rekavši da SOA nije izravno uključena, nego samo rubno, kao podrška Ministarstvu vanjskih poslova ili pravosuđa ili MUP-u, ali da konkretno nisu poduzeli posebne mjere. "Koliko znam, tri su ministarstva uključena u to, to bi valjda trebalo biti dovoljno, ali ako treba, naravno da služba može biti angažirana", ustvrdio je Markić.

Izvidi USKOK-a

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer je u Sisku poručio: "Međuresorna skupina radi, a što se tiče MUP-a, policija u koordinaciji s USKOK-om provodi izvide. Radi se o vrlo osjetljivom pitanju s obzirom na to da uključuje ranjivu populaciju, tj. djecu. O svemu tome treba voditi računa.

Dakle, izvidi u koordinaciji s USKOK-om se provode i oni su tajni. Sigurno da hrvatskim državljanima tamo nije lako. Sudski je postupak u drugoj državi, a konzularna zaštita se uvijek podrazumijeva i po Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima. Sigurno je da svi daju sve što mogu u ovom procesu, ali od prvog dana bilo je jasno da ovaj slučaj nije jednostavan.‘‘