VRAĆAO SE IZ HERCEGOVINE I biskup Košić 'zapeo' u mećavi

Vlado Košić
Sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić zahvalio je svima koji su pomagali sudionicima prometa 26. veljače na dionici Knin – Gračac. Tada je zbog snijega promet kroz Liku i Dalmaciju potpuno zaustavljen, a mnogi su zapeli na cesti.

Biskup se vraćao iz Hercegovine

''Naime, vraćao sam se iz Hercegovine, gdje sam bio na jednom sprovodu, i prije tunela Sveti Rok prometni znakovi su nas uputili da siđemo s autoceste i krenemo prema Obrovcu. Prije Obrovca iz jednog policijskog vozila službenik nas je uputio da se ne može u Obrovac nego da nastavimo putem prema Kninu i Gračacu. Međutim na toj dionici puta, preko dijela Velebita, naš je put trajao više od 6 sati, premda ima samo 50 km. U dugoj koloni od nekoliko stotina vozila naš se automobil veoma polako kretao, a najviše stajao. Bila je silna mećava, takvo što nisam još doživio, a mi smo satima stajali u koloni zametenih vozila i čekali neko rješenje koje nije dolazilo. Ipak smo na kraju, zajedno s onima koji se nisu okrenuli i vratili u Knin, stigli u Gračac, već ulazeći u noć”, ističe biskup Košić.

“Nije pravedno samo isticati lokalnu zajednicu, civilne službe i Crveni križ”

Tada ih je župnik fra Ivana Šimunca, sa svojim suradnicima primio i smjestio da prenoće na toplom. U župnoj kući u Gračacu bilo je smješteno 45 osoba. Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u Gospiću također je primio putnike. I mnogi drugi svećenici otvorili su svoje domove i primili ljude koji su kroz Liku zapeli na putu.

“Kada smo drugo jutro krenuli prema autocesti, vidjeli smo Gračac ispunjen vozilima, a u mnogima su bili putnici koji su tu i prespavali jer nije bilo dovoljno mjesta u zajedničkim ili privatnim smještajima, a možda su i sami tako željeli. U svakom slučaju želim istaknuti veliku ulogu Crkve i Caritasa – jer nije pravedno samo isticati lokalnu zajednicu, civilne službe i Crveni križ, kojima također treba iskazati veliku zahvalnost – no treba zahvaliti za veliku gostoljubivost i žrtvu svima. Osobito zahvaljujem gradačkom župniku fra Ivanu i kapelanu fra Marku, policiji i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, komunalnim službama koje su čistile cestu, gradonačelnici Gračaca i svima u lokalnoj samoupravi, Crvenom križu i Caritasu. Posebno zahvaljujem prijatelju dr. Domagoju Mosleru koji je odlično upravljao našim vozilom u ovim teškim uvjetima. Dakako, iznad svega Bogu hvala te zagovoru Blažene Djevice Marije, Kraljice mira koju smo cijelim putem zazivali moleći krunicu”, stoji u objavi biskupa Košića.