Vlada nepotpunim informacijama sprječava hrvatske građane u formiranju informiranog stava

prosvjedna šetnja, prosvjed, istambulska konvencija, U ime obitelji, Vlada RH
S obzirom na sadržaj, točnije bi bilo da naziv brošure glasi: "Sve što Vlada RH misli da trebate znati o Istanbulskoj konvenciji".

Naime, u brošuri su iznesene nepotpune informacije te se tako hrvatske građane sprječava u formiranju informiranog stava o koristima i štetama ratifikacije Istanbulske konvencije.

U brošuri su izostavljeni odgovori na ključne primjedbe iznesene u više od 370 komentara tijekom zakonom obvezne javne rasprave o prijedlogu zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije kao i primjedbe brojnih građana, stručnjaka, institucija, udruga i dr.

Neke od tih primjedbi odnose se, na primjer, na čl. 3c koji donosi koncept roda kao „društvenog konstrukta" odvojenog od spola, čl. 12 koji govori o obvezi uvođenja koncepta roda odvojenog od spola u obrazovanje, sportska društva i dr., čl. 78 koji definira na koje se odredbe Konvencije mogu stavljati rezerve pokazujući da Interpretativna izjava nema nikakvu pravnu težinu.

Zabrinjava činjenica da Vlada gospodina Plenkovića, umjesto da s građanima vodi dijalog sučeljavanjem argumenata - ustraje u širenju netočnih informacija zloupotrebom političke moći te tako hrvatsko društvo vraća u vremena kad je državna propaganda bila način kontroliranja društvenih procesa.

Smatramo važnim naglasiti da, koliko je nama poznato, Vlada RH nije izdala brošuru o prednostima ostanka mladih u Hrvatskoj, demografskim problemima, sprečavanju korupcije ili drugim važnim pitanjima u RH.

Ivan Munjin

Član upravnog odbora U ime obitelji