Vili Beroš objasnio zašto granice nisu zatvorene

Vili Beroš objasnio zašto granice nisu zatvorene
FENA

Četiri dana za redom u Hrvatskoj imamo dvoznamenkasti broj novozaraženih. Nacionalni stožer priprema nove mjere, a ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku Nove TV.

"U ovom trenutku stanje nije posebno zabrinjavajuće, ali moramo biti oprezni jer smo u nekoliko dana imali povećanje od čak 55 oboljelih. Otprilike 20 njih su importirani iz inozemstva, a za 35 su određeni njihovi kontakti. Epidemiološka služba prati i radi svakodnevne izvide te određuje mjere prema tim novooboljelima i njihovim kontaktima. Nije mu poznato gdje su se novooboljeli zarazili, ali to zna epidemiološka služba, a to je najvažnije", ističe ministar.

Ne radi se o drugom valu

"Nisam epidemiolog niti infektolog. No osobno, na temelju razgovora s kolegama, bih mogao reći da se ne može raditi o tipičnom drugom valu jer prvi nije završio, znači radi se o određenom kontinuitetu. Činjenica je da smo danima imali nula novooboljelih što je savršena epidemiološka situacija, ali ne bih mogao ustvrditi da se radi o drugom valu", kaže ministar te dodaje da se može kontrolirati širenje zaraze.

"To ne znači da se građani mogu ponašati kako žele. Od početka smo uvodili različite mjere i mijenjali ih s obzirom na epidemiološku situaciju, ali mjere razmaka i izbjegavanja kontakata te održavanja higijene su od iznimne važnosti", ističe ministar.

Zašto nisu zatvorene granice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je upitan zašto nisu zatvorene granice sa zemljama u kojima je povećan broj novozaraženih.

"Granice nisu zatvorene jer se takve odluke donose na temelju procjene epidemiološke situacije, ali ako situacija izmakne kontroli, apsolutno postoji i ta mogućnost", rekao je Beroš te dodao kako je došlo do smanjenja ulaska iz Srbije za 20 posto i iz BiH za 40 posto jer 70 posto zahtjeva za ulaskom iz tih zemalja nije bilo opravdano. Tvrdi da to nije odluka za spas turističke sezone i gospodarstva, već epidemiološka odluka.

"Društveni život i gospodarstvo ne mogu stati, ali zdravlje i život ljudi nemaju alternativu", rekao je.

Zašto su strože mjere uvedene samo u nekim županijama i Zagrebu

U Splitu, Zagrebu i Osijeku zabranjeni su posjeti bolnicama i domovima za starije i nemoćne zbog nepovoljne epidemiološke situacije, a u drugim županijama, gdje je situacija povoljnija, mjere su slabije.

"Epidemiološka situacija u nekim županijama je iznimna, nisu imale ni 10-ak zaraženih, a sad nemaju nikog", kaže Beroš te dodaje kako sukladno epidemiološkoj situaciji će se određivati određene mjere.

Ministar zdravstva kaže da smo u početku epidemije u zdravstvenom sustavu pripremili kapacitete koji se mogu reaktivirati.

"Političari koji se ne pridržavaju mjera stožera ne šalju baš najbolju poruku građanima"

"Političari koji se ne pridržavaju mjera stožera ne šalju baš najbolju poruku građanima", izjavio je Beroš na pitanje novinarke.

Ministar zdravstva kaže i kako su epidemiološke službe i Državno izborno povjerenstvo u kontaktu te će imati sastanak kako bi prilagodili mjere za nadolazeće izbore epidemiološkoj situaciji. Tvrdi i kako će glasovanje biti omogućeno i svima koji su u samoizolaciji.

"To ja zadatak DIP-a i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo", rekao je Beroš.

Za kraj ministar zdravstva prokomentirao je dug bolnica veledrogerijama.

"Dug veledrogerijama postoji već dugi niz godina. Kriza s koronavirusom poremetila je i njihove i naše financije, ali potrebno je sjesti i razgovarati. Važniji je razgovor o sistemskom rješavanju tog problema kako ne bi ubuduće gomilali dugove", izjavio je Beroš u Dnevniku Nove TV.