ZANIMAT ĆE I VAS Vili Beroš dao odgovore na pitanja građana o koronavirusu

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš oduševio je hrvatsku javnost svojom dostupnošću, smirenošći i kompetentnosti. Na službenoj stranici hrvatske vlade o koronavirusu, danas je uživo odgovarao na pitanja hrvatskih građana.

Hercegovina.info je izdvojila najzanimljivija pitanja i odgovore koja su relevantna i za građane BiH, a na koja možda nisu mogli dobiti odgovor od stručnih osoba do sada.

Postoji li mogućnost da djeca budu ugrožena skupina? Zasad ne.

Jesu li trudnice u opasnosti? Trudnice su općenito otpornije na sve infekcije, priroda na taj način brani majku. Zna se da je broj trudnica manji nego oboljelih u populaciji. Preporuke za sve rizične skupine su iste, izbjegavanje kontakata, održavanje higijene.

Kako se virus prenosi? Dvojaki je način prenošenja - kapljična zaraza, dok pričamo, kašljemo... Ako nam je osoba blizu manje od jedan metar u zatvorenom, dva metra na otvorenom, ona može udahnuti to. Drugi način je kada aerosoli padnu na površine, tamo mogu preživjeti, i ako netko to dira, može virus prijeći u naš organizam, ali samo putem sluznice nosa, ustiju i očiju. Ako održavamo distancu, peremo ruke - mogućnost infekcije je minimalna.

Kako razlikovati gripu od korone? Nemoguće je to razlikovati u početku. Važna je epidemiološka slika. Idućih dana će biti više bolesnika. U početku nema velike razlike u simptomima, bitno je s kim ste bili u kontaktu.

Ići van ili ne ići? Vrlo je poželjno biti na zraku, kretati se, gibati se, ali ne kretati se u skupinama većim od pet. Morate držati udaljenost od dva metra. Ako se toga držite, onda je to jako dobro za vas. Nikako ne idite na igrališta puna djece, nemojte biti u kontaktu s drugima i u uskim grupama.

Koliko je dug životni put virusa na otvorenom? Virus je mala čestica, na granici žive i nežive prirode. Mogu živjeti tako da ulaze u našu stanicu, ubacuju genski materijal. Ne mogu dugo živjeti van žive stanice, dva-tri dana. Navodno ovaj virus može preživjeti i do pet-šest dana u optimalnim uvjetima. Van žive stanice on ne može dugo živjeti.

Smijemo li raditi u vrtu, bez kontakta s drugima? Možete, ako nema osoba u blizini. Virusi nisu svjetski prvaci u skoku u dalj.

Mogu li kućni ljubimci prenositi virus? Ne mogu.

Zašto nošenje maski za sve nije obavezno? Jer se nošenje maski nije pokazalo posebno protektivnim. Da je to tako, svi bi nosili maske i nitko ne bi bio bolestan.