Vesna Balenović: Kako će naši političari obilježiti Međunarodni dan borbe protiv korupcije

Vesna Balenović: Kako će naši političari obilježiti Međunarodni dan borbe protiv korupcije
Deseta je to godišnjica od kad je Hrvatska potpisala Konvenciju Ujedinjenih naroda koja je korupciju prepoznala kao nadnacionalnu prijetnju i opasnost s razarajućim učinkom na sva društva i sva nacionalna gospodarstva. - podsjeća Vesna Balenović.
Konvencija je globalni pravni instrument koji veliku pozornost daje mjerama prevencije i suzbijanja korupcije, koja podjednako prijeti javnom i privatnom sektoru. Konvencija UN protiv korupcije nalaže državama potpisnicama, pa tako i Hrvatskoj osiguravanje zaštite zviždača, odnosno osoba koje javno ukazuju na kriminal i korupciju u svojoj sredini.

Pokradenim milijunima kao na tržnici kupuju slobodu

Jeli Hrvatska ispunila preuzetu obvezu prema zviždačima i jeli ih zaštitila na primjeren način? Ne, nije! Pored sve bulumente pravnih stručnjaka koje u Hrvatskoj imamo od fakulteta, komora pa do Akademije i političara koji od zaklinjanja u poštenje imaju već hematome na prsima, svakodnevno svjedočimo groznom progonu i stradavanju pojedinaca koji ukazuju na kriminal. Zabrinjavajuće je da istovremeno svjedočimo povlaštenom položaju kriminalaca u Hrvatskoj, kojeg im omogućuje država važećim zakonodavstvom. Kriminalci se unatoč evidentno počinjenom kriminalu izruguju zdravom razumu, pokradenim milijunima kao na tržnici kupuju slobodu i s nevjerojatnom lakoćom si osiguravaju visoki položaj na društvenoj ljestvici hrvatskih uglednika.- rekla je Balenović.

Naši će se vodeći političari svih provenijencija sutra vjerojatno nagurati u jednu od elitnih zagrebačkih konferencijskih dvorana i s velikom pozornošću slušati prezentaciju, ima li Hrvatska ove godine isti indeks percepcije korupcije (IPC) kao i lani, i jeli na ljestvici korumpiranosti napredovala ili nazadovala za koje mjesto. Ima li Hrvatska ocjenu 3,4 ili 4,3, nalazi li se na 70. ili 90. mjestu zemalja obuhvaćenih istraživanjem i jeli to dobro ili loše, malo će tko od prisutnih razumjeti. Pojedincima na tom skupu biti će jedino bitno da ih snime kamere brižnog, zamišljenog lica i da ih se tog dana nipošto ne dovede u direktnu vezu s nekim od „junaka" Crne kronike.
Pravovremenu i učinkovitu reakciju DORH-a, policije i pravosuđa naši građani više odavno ne očekuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će obični građani obilježiti Međunarodni dan borbe protiv korupcije? Vjerojatno u strahu da im se negdje u javnosti slučajno ne omakne kakva glasna izjava da su svjedočili kriminalu ili korupciji? U protivnom mogao bi im se dogoditi izvanredan otkaz zbog odavanja „poslovne tajne" ili još jednostavnije npr. zbog trodnevnog nedolaska na posao.
Zašto se u Hrvatskoj razvio kult poslovnog uspjeha kroz kriminal, a ne kroz rad i poštenje? Odgovor na to pitanje vjerojatno bi mogli dobiti od političara koji su svoje bogatstvo stekli upravo na nezakonit način i koji godinama priječe donošenje Zakona o zaštiti zviždača.

Kupili vilu za cijenu bicikla

Kao predsjednica udruge Zviždač godinama obilazim čelne ljude vodećih parlamentarnih stranaka i predlažem donošenje Zakona o zaštiti zviždača. Ako već zakonodavstvo godinama pogoduje kriminalcima, neka barem zaštiti zviždače! U Hrvatskoj imamo brojne zakone, a bilo je i nekih bizarnih koji su važili samo jedan dan, kako bi omogućili probranim uglednicima npr. uvoz jahti bez državnih davanja ili otkup velebnih vila na prestižnim lokacijama u Zagrebu za cijenu bicikla s novim gumama. Na žalost, na popisu zakona koje treba potvrditi Sabor RH, do danas se nije našao onaj o zaštiti zviždača.
Ako se kandidati za osvajanje Banskih dvora ovih dana pozivaju na iskustva naprednih europskih demokracija, kao što su npr. nordijske države, bilo bi dobro da se prisjete da su u tim demokracijama zviždači cijenjeni i zaštićeni posebnim zakonima. Zašto tako nije i u Hrvatskoj? Poznato je da 90% kaznenih djela razotkrivaju zviždači i građani, a tek 10% represivni državni aparat. Zbog reakcije razotkrivenih moćnika, ta populacija zaslužuje učinkovitu i adekvatnu zaštitu. Donošenjem zakonske zaštite nestao bi strah od progona i značajno bi se povećao građanski angažman u razotkrivanju kriminala i borbi protiv korupcije. Strah bi se javio kod lopova.

Nedavno sam na adrese Bože Petrova, Tomislava Karamarka i Zorana Milanovića uputila pismo s prijedlogom da u reforme zakonodavstva svakako uključe i donošenje Zakona o zaštiti zviždača. Do danas odgovor nisam dobila! Hoće li politički vrh Hrvatske u ovoj osjetljivoj fazi međusobnih pregovora o konstituiranju Sabora i Vlade prepoznati društveni značaj zviždača i hoće li im u svojim reformama osigurati zakonsku zaštitu, ostaje nam za vidjeti. - rekla je Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač.