BALENOVIĆ: 'Današnji dan nazovite danom žrtava borbe protiv korupcije'

priopćenje, udruga, Vesna Balenović, korupcija

Danas je 9. prosinca, Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Svim građanima Republike Hrvatske izražavam veliko divljenje na umijeću preživljavanja u opljačkanoj i osiromašenoj državi, rastrganoj između kriminalaca, interesnih skupina povezanih sa korumpiranim političarima i svih onih koji su plaćeni da štite građane i čuvaju pravni poredak, a to ne čine! – rekla je Balenović.

Imamo Predsjednicu koja je nakon silnih predizbornih obećanja kako će štititi i pomagati zviždače na Pantovčaku ukinula Ured za zviždače. Time je indirektno upalila zeleno svijetlo svim moćnicima koji su se ogriješili o zakon da se slobodno, bez posljedica mogu obračunati sa zviždačima koji su ih razotkrili i prijavili.

S druge strane vladajući su donijeli manjkav Zakon o zaštiti zviždača, kojim su uskratili zaštitu prava svih dosadašnjih zviždača, dakle svih onih koji su se do sada borili za pravdu.

Odredili su da Zakon vrijedi tek od 01.07.2019. godine za neke nove zviždače, ako ih uopće bude i ako se uopće tko usudi prijaviti kriminal i korupciju.
Zbog takvog odnosa vlasti prema poštenim građanima i zviždačima Međunarodni dan borbe protiv korupcije u Hrvatskoj bi primjerenije bilo nazvati Danom žrtava borbe protiv korupcije - predlaže Balenović.

Koliko je taj Zakon dobar i koliko građani vjeruju pravnoj državi u zaštiti zviždača govori i nedavni slučaj policajca Dragana Števanje iz Zadra, koji je pošteno prijavio nepravilnosti vezane uz neprocesuiranje prekršaja prebrze vožnje zamjenika ravnatelja Policije Josipa Ćelića.

Zadarski policajac se radije odlučio zanijekati da je on informaciju o tome događaju učinio javno dostupnom, nego prihvatiti status zviždača i osloniti se na zaštitu i pravnu sigurnost tog manjkavog zakona, te postati nova žrtva korumpiranog i nepravednog sustava – rekla je Balenović.

Predsjednica udruge „Zviždač“
Vesna Balenović