VEĆINA ODLUČILA Hrvatski sabor izglasao ozloglašeni Lex AP

Fena
Andrej Plenković

Vladajuća većina je u Hrvatskom saboru, na dan raspuštanja, izglasala takozvani Lex AP. Radi se o izmjenama Kaznenog zakona kojima se uvodi novo kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

Istovremeno, izmjenama Kaznenog zakona uvodi se i kazneno djelo femicid, rodno uvjetovano ubojstvo ženske osobe.

Lex AP izglasan je sa 77 glasova ‘za’, 60 ‘protiv’ i jednim suzdržanim. Oporba, kao i novinari, žestoko se protive Lex AP-u. Vladu prozivaju da se prvo okomila na novinare, a potom i na zviždače, piše Telegram.

Oporba: ‘Cilj ovog zakona je prikriti krađu i korupciju’

Uoči glasanja, naredali su se zahtjevi oporbe za stankom. “Cilj ovog zakona je da se dimnom zavjesom prikrije krađa i korupcija. Dajemo vam priliku da pokažete da to nije istina”, rekao je šef SDP-a Peđa Grbin.

“Da je ovaj zakon bio na snazi niti bi Telegram objavio pola stvari koje je objavio, niti Jutarnji list, a da im nakon toga u njihove prostorije ne upadne policija i krene maltretirati novinare”, dodao je.

“Lažete, stalno lažete. Vi dobro znate da nitko neće proganjati niti novinare niti medije, to piše u tom zakonu”, replicirao mu je HDZ-ov Željko Reiner.

‘Ovo je stavljanje flastera na usta novinara’

Marija Selak Raspudić (Most) pitala je: “Kakav je to zakon u kojem mora pisati da se novinare i zviždače neće proganjati?” HDZ-ov Nikola Mažar poručio je, pak, da ovim zakonom štite “pravo na pravično suđenje, presumpciju nevinosti, novinare i javni interes”.

“Ovo je stavljanje flastera na usta novinara, ali i ljudi, službenika i namještenika koji bi mogli odati informacije novinarima”, rekla je Katarina Peović iz Radničke fronte. “Slobodu trebate prvo dati mužu, a onda narodu”, replicirao joj je Josip Đakić (HDZ). “Nemojte se pozivati na slobodu kad vas žele privesti policajci zbog obiteljskog nasilja”, poručio je .

Anka Mrak Taritaš (GLAS) napomenula je da su članovi HDZ-a u Europskom parlamentu glasali za uredbu koja je drugačija od ovog zakona, upitavši postoje li dva HDZ-a, jedan domaći i jedan briselski.

‘Pod krinkom femicida podvalio kazneno djelo curenja informacija’

Dalija Orešković (SsiP) ocijenila je da je premijer Andreja Plenković prevario sve žene jer je pod krinkom femicida podvalio kazneno djelo curenja informacija iz istraga.

“Izbori se pretvaraju u pitanje hoće li na slobodi ostati AP, premijer, naše sunce, ili ćemo bez slobode ostati svi mi ostali”, rekla je Orešković.

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) naglasio je da svaki pokušaj ograničavanja sloboda loš te da je zakon loš za građane, novinare i za demokraciju.

HND više puta upozoravao na opasnosti Lex AP-a

Hrvatsko novinarsko društvo u više navrata je upozoravalo da je uvođenje ovakvog zakonskog rješenja udar na novinarsku profesiju i javni interes te otvoreni napad na zviždače.

“Da je takav Kazneni zakon trenutno na snazi, naše kolegice i kolege koji su danima objavljivali sadržaj poruka što su ih razmijenili bivša državna tajnica i izabrani glavni državni odvjetnik do sada bi već nekoliko puta bili saslušani na obavijesnim razgovorima”, upozorili su u ponedjeljak iz HND-a.

“Da je takav Kazneni zakon na snazi, hrvatska bi javnost bila prikraćena za cijeli niz afera koje su otkrile naše kolegice i kolege, a za koje građani i građanke moraju znati”, dodali su.

Tko sve može biti počinitelj i što je javni interes?

Kod novog kaznenog djela, curenja informacija iz sudskih istraga, odnosno neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje, uvrštena je odredba kojom se isključuje protupravnost postupanja ako je ono počinjeno radi javnog interesa, zaštite žrtve kaznenog djela, u interesu obrane u kaznenom postupku ili u drugom pretežito javnom interesu. I dok oporba u tome vidi zastrašivanje medija, vladajući to opovrgavaju.

Počinitelj, kako je propisano, može biti pravosudni dužnosnik ili državni službenik u pravosudnom tijelu, policijski službenik ili dužnosnik, okrivljenik, odvjetnik, odvjetnički vježbenik, svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač, a posebno se propisuje da novinari ne mogu biti počinitelji, pomagatelji niti poticatelji ovog kaznenog djela.

Istovremeno, uz femicid se uvodi i pojam rodno utemeljenog nasilja nad ženama, koje se propisuje kao otegotna okolnost pri počinjenju kaznenog djela.