Vakula: Bit će toliko hladno kao malo kada u povijesti mjerenja

zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, vremenska prognoza, vremenska, zoran vakula, zoran vakula, zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, Božić, zoran vakula
Tijekom nedjelje kišovito će biti diljem Hrvatske, pri čemu će obilnijih pljuskova i grmljavine biti na Jadranu i područjima uz njega, a nevolje će nekima prouzročiti i jako, na udare i olujno jugo i oštro. U većinom malo manje kišoviti ponedjeljak zamijenit će ga samo ponegdje jak jugozapadnjak, a od utorka često jaka bura, gdjegod i s olujnim udarima - navodi Vakula.

Dodaje kako će temperatura zraka biti u padu pa će u utorak i srijedu mjestimice ponovno biti snijega, ali u malim količinama, najprije u gorju, zatim i po nekim sjevernijim nizinama, osobito u istočnoj Hrvatskoj.

- Od srijede većinom suho, ali još hladnije, uz jutarnje minuse diljem unutrašnjosti, pa i ponegdje blizu mora, a i najviša dnevna temperatura zraka u mnogim će mjestima biti kao malo kada u povijesti mjerenja potkraj studenoga i početkom prosinca - navodi Vakula.

Nedjelja - kišovito, na Jadranu uz umjereno i jako jugo

Meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak navodi, pak, kako će u nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno, uz povremenu kišu te slab do umjeren istočni i jugoistočni vjetar."U

Podjednako relativno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom tmurno i oblačno vrijeme, uz kišu, gotovo cjelodnevnu. Jutarnja temperatura oko 5 °C, a najviša dnevna od 7 do 9 °C.

Oblačno uz mjestimice obilne oborine bit će na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima. Puhat će uglavnom umjereno do jako jugo, a prema večeri će uz obalu zapuhati bura. Temperatura zraka u gorju između 3 i 8 °C, a na Jadranu od 11 do 16 °C.

U Dalmaciji također većinom oblačno s kišom, često i obilnijim pljuskovima s grmljavinom, osobito u unutrašnjosti. Puhat će jako i vrlo jako jugo pa će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 15 °C, u unutrašnjosti oko 9 °C, a poslijepodnevna između 14 i 18 °C.

Na jugu Hrvatske oborine također mogu biti obilne, ponegdje i uz 50 do 70 litara kiše po četvornome metru, pa i više. Puhat će većinom jako jugo i južni vjetar, uz moguće olujne udare. Temperatura zraka uglavnom između 13 i 18 °C."
Novi tjedan - hladnije, bura, oborine uglavnom do srijede

- U prva dva dana novoga tjedna prevladavat će oblačno uz povremenu kišu, a u utorak, uglavnom u gorju, može pasti i malo snijega. U srijedu se očekuju sunčana razdoblja, koja će biti češća i dugotrajnija u drugom dijelu tjedna. Ipak, bit će postupno hladnije, pa je od srijede ujutro u mnogim krajevima vrlo velika vjerojatnost mraza. Na Jadranu promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, osobito u ponedjeljak i utorak. Od srijede pretežno sunčano i hladnije. U utorak će zapuhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura koja će oslabjeti tek u drugoj polovini tjedna - prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak.

24sata.hr