Ustav je izmjenjen: dijaspori ograničeno glasovanje

ustav, dijaspora, glasovanje

Izmjene Ustava nisu podržali HSP-ovac Daniel Srb, HDSSB-ovac Boro Grubišić nezavisni Ivica Pančić te zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Ustav se prije svega mijenja zbog ulaska Hrvatske u EU odnosno prilagodbe još desetak zakona europskom zakonodavstvu. Zbog EU promijenjena je i odredba o referendumu pa će ubuduće da bi referendum bio valjan umjesto većine upisanih birača za njega morati glasati većina izašlih birača, piše slobodna dalmacija.

No, osim zbog EU Ustav je doživio i mnoge druge izmjene. Tako će dijaspora na zahtjev SDP-a ubuduće moći glasovati samo u diplomatsko konzularnim predstavništvima i imati tri fiksna zastupnika, a Ustavom je osigurano i da ne zastarjeva kriminal iz pretvorbe i ratno profiterstvo.

Osim toga ubuduće će netko moći postati Ustavnim sucem samo ako dobije glas najmanje 102 zastupnika ( dvotrećinsku većinu), a ne 77 ( natpolovična) kao dosada.

Ovim posljednjim izmjenama Ustava u njega je ugrađeno europsko rješenje koje će omogućiti izručivanje hrvatskih državljana zemljama članicama EU nakon što Hrvatska uđe u EU. No, na temelju međudržavnih ugovora može se omogućiti izručenje hrvatskih državljana i prije članstva u EU.

Donošenju izmjena Ustava prethodila je burna saborska rasprava i to ponajviše zbog izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji je Sabor također Sabor večeras usvojio.

Tim se izmjenama svim manjima osim srpske daje dopunsko pravo glasa uz 5 zastupnika, a Srbima samo opće uz najmanje 3 zastupnika.

Za opoziciju je naspornije bilo što se u dijelu Osječke i Vukovarske županije željelo srpskom Zajedničkom vijeću općina (ZVO) dati pravni status.

HNS je to nazvao prekrajenjem arhitekture Hrvatske te je na njihovu inicijativu Vlada odustala od takvog prijedloga uz uvjet da Banski dvori do 30, srpnja riješi status i financiranje ZVO-a. 

JL/slobodna dalmacija