PREDSJEDNIK HRVATSKOG PORIJEKLA IZGUBIO IZBORE Desnica preuzima pisanje novog ustava

čile,gabriel boric,ustav,kast,Južna Amerika

Stranke desnice u Čileu osvojile su većinu glasova za izbor članova vijeća koje će sastaviti novi ustav ove zemlje, što predstavlja veliku promjenu u odnosu na neuspjeli pokušaj ljevice predvođene predsjednikom Gabrielom Borićem čiji je prvi pokušaj izmjene ustava propao sa više od 60% glasova protiv, piše Reuters.

Republikanci predvode izradu novog ustava 

Sa 95,13% prebrojanih glasačkih listića, Čileanska republikanska stranka, koju predvodi bivši konzervativni predsjednički kandidat Jose Antonio Kast, osvojila je gotovo 35% glasova.

Koalicija tradicionalista osvojila je nešto više od 20% glasova, dok je lijeva koalicija predsjednika Gabriela Borica dobila oko 29%. Liberali i stranke centra su osvojile preostali dio glasova.

"Danas je prvi dan bolje budućnosti, novi početak za Čile", rekao je Kast, koji je predsjedničke izbore izgubio od Borica 2021. godine, u govoru u Santiagu. "Čile je porazio neuspješnu vladu."

Konačni rezultati odredit će točan sastav 50-članog Ustavnog vijeća koje će biti zaduženo za sastavljanje novog ustava. 

Na snazi još uvijek stari ustav iz doba diktature

Ovo je najnoviji pokušaj u dugogodišnjim naporima za promjenu ustava koji datira još iz doba diktature u zemlji, nakon što je gotovo 80% Čileanaca 2020. godine glasovalo za sastavljanje novog ustava.

Savjetnici za ustav koji su izabrani u nedjelju počinju s izradom novog ustava u lipnju, temeljenom na nacrtu koji su sastavila 24 ustavna stručnjaka koje je Kongres imenovao u ožujku. Birači će zatim odobriti ili odbiti novi prijedlog u prosincu.

Prvi nacrt su sastavljali uglavnom neovisni i lijevi stručnjaci, a fokusirao se na socijalne pogodnosti, ekološka prava, rodnu ravnopravnost i prava domorodaca.
Ustav je za većinu građana bio neprihvatljiv i umjesto povezivanja dodatno je polarizirao društvo. 

Pad popularnosti Gabriela Borica

Boric, predsjednik Čilea hrvatskog porijekla, koji je preuzeo dužnost u ožujku prošle godine, došao je na vlast na valovima optimizma oko reformi, ali mu je popularnost u padu jer su borba protiv gospodarske krize i porast kriminala postali glavna briga za glasače.

Boric je također doživio politički poraz nakon što je podržao prvu izmjenu, koju je gotovo 62% birača odbacilo. Predsjednik se otkako se distancirao od procesa, ali je obećao podržati ga.

"Vlada se neće petljati u proces i poštovat će autonomiju entiteta u njegovoj raspravi", rekao je Boric novinarima u nedjelju ujutro nakon glasanja, dodajući da će vlada djelovati kao jamac i podržavati zahtjeve novog vijeća.

Nakon Kastovog govora pobjede, Boric je govorio iz palače La Moneda u Santiagu i pozvao na jedinstvo te pozvao oporbu da izvuče pouku iz njegovog prethodnog neuspjelog pokušaja.