USKOK se oglasio o porukama Žalac i Rimac, a u kojima se spominje AP

Žalac Rimac
24sata

Kažu kako su zbog brojnih upita novinara vezanih za postupanje USKOK-a u odnosu na digitalnu komunikaciju pronađenu pretragama elektroničkih uređaja u kaznenom predmetu protiv okrivljene J. R. i drugih osoba, sukladno zakonskim odredbama u mogućnosti samo odgovoriti da su analize više milijuna stranica materijala kao i provođenje izvida nadalje u tijeku.

Podsjećaju, da su u kaznenom predmetu protiv okrivljene J. R. i drugih osoba, pretražena su 22 mobitela, 68 USB memorijskih uređaja, 23 računala, više DVD i CD medija koji su oduzeti tijekom pretraga osoba, domova i drugih prostora, te su pretraženi i serveri u nekoliko ministarstava.

Ističu da pojedina izvješća o izvršenoj pretrazi sadržaja u samo jednom mobitelu iznose više od četvrtine milijuna stranica, dok sadržaj drugog mobitela sadrži gotovo milijun stranica, javlja N1.

“Na temelju rezultata, naglašavamo, dosadašnjih izvida, USKOK je u odnosu na kaznena djela i njihove počinitelje za koja su do sada prikupljeni dokazi, koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje, pokrenuo  istrage koje su proširivane u više navrata i tijekom kojih je ispitano preko dvije stotine svjedoka, prikupljena je i analizirana opsežna dokumentacija te je provedeno više vještačenja. Po okončanju istraga  podignute su tri optužnice protiv ukupno 41 osobe (među kojima su i najviši državni dužnosnici) te je do sada doneseno 12 osuđujućih presuda”, propćili su iz Uskoka.

Dodaju da se izvidi i dalje kontinuirano provode radi utvrđivanja i drugih eventualnih kaznenih djela i njihovih počinitelja.

“Na kraju podsjećamo, da je sav sadržaj, koji je sada predmet javne rasprave i analiza, proizašao upravo iz rada državnog odvjetništva, o čemu je USKOK izvještavao na svojoj mrežnoj stranici“, priopćili su iz USKOK-a.

Podsjetimo, Europsko tužiteljstvo (EPPO) naknadno je podiglo optužnicu protiv Žalac i zbog sumnje da je, kao ministrica, zajedno s bivšim ravnateljem SAFU-a Tomislavom Petricom te poduzetnikom Markom Jukićem i Mladenom Šimuncem oštetila hrvatski i EU proračun za više od 1,3 milijuna eura nabavom softvera po većoj cijeni od realne.