USKOK idući tjedan otkriva naručitelja Pukanićeve smrti?

Zašto je, po čijem nalogu i s kojim motivom prije točno godinu dana u središtu Zagreba paklenom napravom likvidiran Ivo Pukanić, a s njim, kao kolateralna žrtva, i Niko Franjić, pitanja su koja javnost postavlja već godinu dana.

Odgovor na sva ili barem neka od tih pitanja mogao bi se naći u USKOK-ovoj optužnici protiv bratića Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija, Slobodana Đurovića te Željka Milovanovića i Bojana Gudurića, koja bi trebala biti podignuta sljedećeg tjedna kada osumnjičenima u Zagrebu istječe pritvor.

Gudurić u bijegu
Istraga, koja je trajala godinu dana, osim spomenutih, obuhvatila je i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, kojeg se sumnjiči da je naručio i 1,5 milijun eura platio Pukanićevu likvidaciju, te Milenka Kuzmanovića, koji je s Matanićima i Đurovićem bio uhićen potkraj listopada prošle godine u Spačvi. Protiv Jocića i Kuzmanovića istraga se vodi u Beogradu, dok su imena ostalih osumnjičenika na istražnom zahtjevu hrvatskog USKOK-a. Gudurić je još u bijegu, za informaciju o njegovu kretanju raspisana je nagrada od 100.000 kuna, no usprkos svemu tome, on još uvijek uspješno izbjegava uhićenje.
Prema onome što je dosad poznato, Jocić se sumnjiči da je preko svog kuma i desne ruke Slobodana Đurovića naručio i platio Pukanićevu likvidaciju. Đurović je za taj posao angažirao Milovanovića, bivšeg pripadnika zloglasnih Crvenih beretki, optuženog ratnog zločinca te čovjeka s tri državljanstva.

Ovaj je u svoje poslove uključio Gudurića te bratiće Matanić i Mafalanija. Njihje posao je bilo praćenje Pukanićeva kretanja i navika, pribavljanje oružja te organiziranje utočišta. Atentat je planiran mjesecima, navodno je postojala i rezervna varijanta (snajper), a paklenu napravu u skuteru, sumnja se, aktivirao je Milovanović.

Duhanska mafija
Većina osumnjičenih uhićena je desetak dana nakon likvidacije u središtu Zagreba, Kuzmanović je pušten, vjerojatno kao neka vrsta mamca, pa nakon nekoliko mjeseci uhićen u Beogradu. Tamo su uhićeni i Jocić i Milovanović, a istraga se vodila s obje strane granice.

Pojavio se i zaštićeni svjedok, koji je iskaz davao u više navrata, a posljednjih mjeseci sve su češće glasine da u pozadini likvidacije stoji – duhanska mafija. Te je spekulacije svojim pojavljivanjem na sudu u Zagrebu pojačao i Ratko Knežević, crnogorski poduzetnik koji u medijima za Pukanićevu smrt proziva Stanka Subotića Canu te Milu Đukanovića, crnogorskog premijera.

Što je u tom kolopletu obavještajno-političko-kriminalnog podzemlja istina, a što ne, zasad je teško razaznati. Sigurno je samo to da će osumnjičeni za Pukanićevu likvidaciju na optuženičku klupu sjesti kao zločinačka organizacija. A hoće li se na kraju svega znati tko je u cijeloj toj priči bio capo di tutti capi, a tko samo vojnik udružene hrvatsko-srbijanske mafije, vidjet će se tijekom sudskog postupka.

vecernji.hr