TRAGOM UBOJSTVA IVE PUKANIĆA Novi dokumenti vode prema biznismenu iz Bugarske

Ivo Pukanić

U listopadu 2008. godine, motocikl napunjen eksplozivom eksplodirao je na parkiralištu ispred zagrebačkog ureda tjednika Nacional. Eksplozija je ubila osnivača publikacije Ivu Pukanića i njegovog kolegu Niku Franjića.

Dvije godine kasnije, šest muškaraca osuđeno je za ubojstvo Pukanića. Ključna figura u organizaciji ubojstva bio je Slobodan Đurović, koji je primio sumnjive uplate od tvrtke General Pioneer. Istraga grupe istraživačkih novinara iz Srbije i Bugarske je otkrila povezanost Đurovića s bugarskim poslovnjakom Ognjanom Bozarovom, no nije pronađen izravan dokaz da je Bozarov naredio ubojstvo.

Novi dokumenti otkrili mogućeg naručitelja Pukanićevog ubojstva

Tužitelji u slučaju ubojstva novinara u Hrvatskoj sumnjali su da je uplata od 780.000 eura jednom od atentatora bilo plaćanje za ubojstvo, ali nikada nisu utvrdili tko je poslao novac. Zapisi koji su nedavno slučajno procurili otkrivaju ime vlasnika tvrtke koja stoji iza plaćanja i njegove poslovne veze s osuđenim ubojicom, piše tim istraživačkih novinara koji je došao do novih saznanja- Dragana Pećo (OCCRP/KRIK), Vesna Radojević (KRIK), i Atanas Tchobanov (BIRD) na portalu OCCRP,  specijaliziranom projektu za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji. OCCRP je globalna mreža istraživačkih novinara s osobljem na šest kontinenata.

Sud je utvrdio da je "ključni posrednik" u organizaciji ubojstva Pukanića bio Slobodan Đurović, rođen u Crnoj Gori, sa adresom u Srbiji. Interpol i nekoliko drugih regionalnih policijskih agencija opisali su ga kao značajnu figuru u svijetu organiziranog kriminala, poznatog u kriminalnom podzemlju kao "Kardinal". Osuđen je na 23 godine zatvora, ali nikada nije utvrđeno tko je naručio i platio ubojstvo koje je on koordinirao.

Novac uplaćen iz porezne oaze


Tužitelji su tvrdili da je novac iz tajanstvene uplate od 780.000 eura na osobni bankovni račun Slobodana Đurovića u Crnoj Gori korišten za plaćanje atentatora, ali trag novca kao da se tu završavao. Uplata je došla od tvrtke pod nazivom General Pioneer Inc., koja je registrirana na Britanskim Djevičanskim Otocima, čija stroga pravila o tajnosti tvrtki otežavaju utvrđivanje vlasnika tvrtki. Osoba iza General Pioneera ostala je misterij godinama.

No sada, zahvaljujući dokumentima koji su procurili iz ciparskog pružatelja korporativnih usluga MeritServus, novinari OCCRP-ovih partnera KRIK u Srbiji i BIRD u Bugarskoj konačno su uspjeli identificirati vlasnika tvrtke: bugarskog poslovnjaka Ognjana Bozarova.

Novinari nisu pronašli izravan dokaz da je Bozarov naredio ili imao ulogu u atentatu na Pukanića, ali ovi dokumenti, zajedno s informacijama dobivenim iz korporativnih dokumenata i sudskih zapisa koje su prikupili reporteri KRIK-a, pružaju nove uvide u poslovne odnose Đurovića s Bozarovim uoči ubojstva.

Slučajno otkriće

Iz zapisa sa suđenja za ubojstvo i korporativnih dokumenata proizlazi da je Bozarov zaposlio Đurovića najmanje godinu dana prije ubojstva putem druge tvrtke koju je posjedovao, registrirane u Srbiji. Đurović je napustio svoju ulogu u ovoj tvrtki, Karizia DOO, tri dana prije atentata na Pukanića.

Novi dokumenti također prvi put otkrivaju javnosti da je General Pioneer platio Đuroviću 255.000 eura pet mjeseci prije uplate od 780.000 eura.

U pisanoj izjavi za OCCRP, Bozarov je rekao da "sigurno nije organizirao ubojstvo" te da nikada nikome nije prijetio ili ga povrijedio. Bozarov je izjavio da su sva plaćanja izvršena preko njegovih tvrtki "bila isključivo u poslovne svrhe".

76-godišnji Bozarov održavao je relativno dobru anonimnost, čak i u svojoj rodnoj Bugarskoj. Jedna od rijetkih javnih referenci na njega nalazi se u knjizi iz 2011. godine autora Christa Christova, bugarskog istraživača i novinara. Christov je napisao da je Bozarov radio za obavještajnu službu u doba komunizma tijekom diktature Todora Živkova, koji je bio na vlasti 35 godina sve do pada komunizma 1989. godine.

Tijekom suđenja, Đurović je tvrdio da je velika uplata koju je primio bila povezana s poslom oko kupnje zemljišta u Beogradu. Međutim, novi dokumenti i zapisi koje su dobili novinari postavljaju pitanja o ekonomskom smislu poslovnih odnosa kriminalca s Bozarovom i o tome jesu li uplate njemu zapravo bile povezane s legitimnim poslom zemljišta.

Pukanićeve priče potresale su regiju

Pukanić je bio čovjek sa puno neprijatelja. Izravan i bez pardona, koristio je svoju široku mrežu političkih, poslovnih i podzemnih kontakata kako bi iskopao materijal za skandalozne naslove i slike koje je objavljivao u Nacionalu, kojeg je suosnovao 1996. godine. Njegovi kolege javno su ga kritizirali zbog prijateljskih veza s kontroverznim poslovnjacima i kriminalcima, ali je također bio poštovan jer je pisao velike istraživačke priče o moćnim osobama. Njegovi izvještaji o bogatstvu bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera privukli su široku pažnju, kao i niz priča o vezama između tadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i kontroverznog srpskog poslovnjaka Stanka Subotića. Pukanić je opširno pisao o navodnim vezama Subotića i Đukanovića s krijumčarenjem cigareta. Kada su talijanski tužitelji 2002. godine pokrenuli slučaj protiv Đukanovića, novinar je bio jedan od njihovih svjedoka (Đukanović je iskoristio diplomatski imunitet kako bi se oslobodio optužbi u Italiji).

Ovi dokumenti koji su iscurili iz MeritServus dobiveni su od grupe za transparentnost Distributed Denial of Secrets i prvotno podijeljeni s OCCRP-om i Guardianom. Ova istraga je dio projekta Cyprus Confidential, globalne istraživačke suradnje koju vodi Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) i Paper Trail Media.

Cijeli tekst možete pročitati na engleskom OVDJE. i na srpskom OVDJE.