UREĐIVANJE OBRVA Obrtnica iz Makarske zbog poskupljenja od 4 centa mora platiti 2654 eura kazne

Čupanje obrva
Ilustracija

Uređivanje obrva koje je koštalo 60 kuna vlasnica kozmetičkog salona iz Makarske Vanja Batošić konvertirala je u 8, a ne u 7.96 eura. Sada je dobila kaznu od 2654 eura zbog razlike u cijeni od četiri centa.

"Prvo sam bila užasno šokirana, nisam mogla vjerovati da je to razlog za kaznu. Zaokružili smo više cijena na niže, nego na više. No nju to nije zanimalo. Nju su interesirale samo cijene koje su bile na više", rekla je za RTL.

Čupanje obrva

"Inspektorica je vikala"

Kaznu, kaže, ne namjerava platiti, a već je napisala i žalbu. "Napisala sam da nisam kriva i da se spis preda sudu i onda ću na sudu dati kompletnu obranu", rekla je.

Državni inspektorat do sada je napravio više od 1400 nadzora i izdao 272 kazne ukupnog iznosa većeg od 450.000 eura.

"Kolegica me neki dan nazvala na telefon i plakala, rekla je da je inspektorica vikala: 'Ja ću vas sve kazniti, vi niste svjesni ničega, morate vratiti cijene, tko ste vi'. Pa su nam rekli da će nam poslati carinu i tržnu, pa mi nismo lopovi, mi nismo kriminalci", rekla je predsjednica Ceha frizera, kozmetičara i pedikera Udruženja obrtnika Split, Ljiljana Šubašić.

Odvjetnica: Ako podnosite prigovor, ne plaćajte kaznu

Iz inspektorata su poručili da neće stati te da će kontrolirati sve, od malih obrtnika i poduzetnika, do velikih trgovačkih lanaca.

"Smatram da nema nikakvog razloga ni utemeljenja za takvo kažnjavanje obrtnika i poduzetnika. Takvim načinom državni inspektorat ograničava slobodu tržišta. Ako platite kaznu, smatra se da priznajete prekršaj. Tako da, ako se poduzetnik odluči za podnošenje prigovora, nikako ne smije platiti kaznu", zaključila je odvjetnica udruge Glas poduzetnika Dorotea Jurčić za RTL