U tri tjedna svinjska gripa pokosit će 300.000 Hrvata

Svinjska gripa H1N1

Cjepivo, dakle, stiže kada epidemijski val bude na vrhuncu, a kako je već poznato da je nakon cijepljenja neophodno najmanje dva tjedna za stvaranje protutijela, onda gotovo do Nove godine nitko u Hrvatskoj neće imati cijepnog imuniteta.

Tvrdi to epidemiolog doc. dr. Mladen Smoljanović s Katedre za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta u Splitu, a procjene temelji na statistici država s Južne hemisfere, koje su već prošle epidemiju. Iako su ga, zbog ranijih izjava, već napadali iz državnih zdravstvenih insitucija on, kako kaže, stoji iza svojih riječi i ističe kako je cjepivo koje stigne (ako stigne) početkom prosinca- zakašnjelo cjepivo.

- Tada će se već aktivno, odnosno razbolijevanjem prokužiti više od dvije trećine stanovništva Hrvatske, a bolest će se, prema procjenama, manifestirati kod oko 300 tisuća osoba, s različitom težinom bolesti, od vrlo blagih simptoma, do teških kliničkih slika koje zahtijevaju bolničko liječenje. Od tih 300 tisuća liječniku će se javiti oko 100 tisuća građana, realno je, naime, očekivati kako će svaki obiteljski liječnik imati sto do 200 pacijenata s gripom.

- Slažem se s prof. dr. Irom Gjenero Margan iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da će virus “ostati” u Hrvatskoj i da će cirkulirati kroz jedno dulje razdoblje, ali nikada više neće ovaj isti virus izazvati epidemiju ovolikih razmjera što se tiče broja zaraženih - naglašava dr. Smoljanović.

“Zasluge” zbog kašnjenja cjepiva, kako ističe, ne treba pripisivati (samo) Ministarstvu zdravstva jer je jasno kako je navala na cjepivo u svijetu veća od mogućnosti proizvodnje, već je za stanje kriva, napominje dr. Smoljanović, i Svjetska zdravstvena organizacija, koja nije na vrijeme reagirala.

No, kada je stanje sada takvo, dr. Smoljanović ističe kako bi državi bilo bolje da novce namijenjeno cjepivu protiv pandemijske gripe iskoristi za cjepivo za iduću sezonu, u kojem će biti “svinjska” komponenta H1N1, te drugi virusi koji se očekuju dogodine.

- To drugo cjepivo za iduću sezonu svakako ćemo morati kupiti, pa zar onda nije bolje kupiti veću količinu tog cjepiva nego sada potrošiti sredstva samo na monovalentno cjepivo za već prokuženu naciju, a koje neće tako učinkovito zaštiti. Ovo zakašnjelo cjepivo će, naime, u pogledu zaštite cijele zajednice biti kao bacanje soli u more. Možete baciti koliko hoćete soli, a more će ostati jednako slano, jer će se veći dio populacije do tada aktivno prokužiti.

- Također, još važnija činjenica, virus pandemijske gripe neće ostati u kruženju Hrvatskom izoliran i sam. Bit će u društvu s drugim virusima gripe koji će izmjenjivati svoju dominaciju. Iz tog razloga se za svako sezonsko cijepljenje i pripremaju kombinacije više sojeva virusa, obično tri - objašnjava dr. Smoljanović, ističući da kao epidemiolog i znanstvenik odgovorno stoji iza svega navedenog.