U Koloni sjećana 17 000 ljudi

Vukovar, Vukovar, Dan sjećanja na Vukovar, dan sjećanja, Vukovar, velimir raspudić

Nakon komemorativnog skupa u dvorištu vukovarske Opće bolnice - kojim je počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i stradanja Vukovaraca u Domovinskom ratu - Kolona sjećanja krenula je gradskim ulicama do Memorijalnog groblja Žrtava iz Domovinskog rata.

Istaknuo je kako se u Vukovaru nije dogodilo "da je vojska nekoga predala pa je netko u nervozi zbog ne znam kojih gubitaka, odlučio pucati". "Radi se o jednom smišljenom i planiranom zločinu", poručio je Mesić. Ocijenio je kako je u proteklih 18 godina kada je riječ o rasvjetljavanju zločina počinjenih u Vukovaru, hrvatska vlast učinila što je mogla, ali da, dakako, svaki pojedinačni slučaj sigurno nikada neće biti razriješeni.

Premijerka Kosor naglasila je kako se Vukovar, a poglavito oni koji su za taj grad dali živote, nikada ne smiju zaboraviti.

"Osobno me veseli što vidim obojene fasade i kuće, i puno mladih ljudi", a potrebno je sve učiniti s ciljem otvaranja što više radnih mjesta u Vukovaru, dodala je. Rekla je i kako oni koji su počinili ratni zločin nad Vukovarom i njegovim građanima, moraju za to odgovarati.

Borković: Rat je donio modernu državu


"U Vukovaru se pokazala zrelost i srce jednog naroda da se u epopeji koja je bila iznad svih standarda, stvorila i obranila hrvatska država", kazao je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, dodajući kako nas žrtva Vukovara obvezuje da pomognemo razvoj toga grada.

"Vukovar je ponosan, Vukovar je hrabar. On je bio jučer, a postojat će i sutra još jači i snažniji", izjavio je u Koloni sjećanja prvi ratni zapovjednik obrane Vukovara 1991. godine, Mile Dedaković.

Prema riječima posljednjeg ratnog zapovjednika obrane grada Branka Borkovića, Vukovar se današnjim danom uzdigao na razinu ne više sjećanja na žrtvu i zločine, već na mučeništvo Vukovaraca kao dio hrvatske povijesti. "Vukovar je postao mjesto hodočašća te mjestom kolektivnog sjećanja hrvatskog naroda što smo uporno zahtijevali", kazao je Borković, ocjenivši kako je Vukovar zaglavni kamen moderne hrvatske države.

"Dakle, nikakvi 'subnori' i 'endehazije'. Domovinski rat je na našim leđima donio modernu hrvatsku državu", dodao je Borković.

U Vukovaru se danas obilježava spomen dan na 18. studenoga 1991. godine, kada je nakon gotovo tromjesečne jugo-srpske opsade slomljen otpor hrvatskih branitelja Vukovara.

Sudionici obilježavanja Dana sjećanja uputili su se u Koloni sjećanja iz vukovarske bolnice prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Misu zadušnicu za sve žrtve iz Domovinskog rata iz Vukovara predvodit će požeški biskup mons. Antun Škvorčević.

net.hr