U IME OBITELJI: Djeca nisu poklon koji država stavlja pod bor istospolnim parovima

U IME OBITELJI: Djeca nisu poklon koji država stavlja pod bor istospolnim parovima

FOTO: Davor Visnjic/PIXSELL

Nakon što su partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić, dobili pravo, da mogu postati udomitelji djece, žestokim priopćenjem je reagirala Udruga "U ime obitelji".

U petak je u medijima objavljeno da je Upravni sud ukinuo odluku Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike da homoseksualni par ne može udomiti dijete povjereno na skrb Republici Hrvatskoj.

Mediji navode kako je homoseksualni par koji je tužio Ministarstvo Upravnom sudu izjavio kako su dobili najljepši dar pod bor. Kako odluka Upravnog suda još nije dostupna – ono što Upravni sud jest ili nije odlučio i iz kojih razloga komentirat ćemo nakon što odluka bude dostupna. Želimo naglasiti da su djeca kojoj država pronalazi dom – bilo kroz udomljavanje bilo kroz posvajanje – najranjiviji i najnezaštićeniji članovi našeg društva. Djeca koja se daju na udomljavanje i posvajanje nisu poklon koji država stavlja pod bor istospolnim parovima, priopćila je udruga U ime obitelji.

U procesu udomljavanja i posvajanja djece centri za socijalnu skrb, državne i društvene institucije dužne su imati u centru svog odlučivanja – interese djeteta, ne potpadajući pod pritiske LGBT lobija i interesnih grupa. Svi smo mi, kao članovi ovog društva, odgovorni ako se onu djecu koja nemaju svoju majku ili oca da ih štite stavlja u eksperimentalne uvjete u kojima država i društvo imaju vrlo ograničene mehanizme praćenja i nadzora.

Homoseksualne partnere koji su tužili Ministarstvo zbog odluke da ne mogu udomiti dijete, prema informacijama iz medija, Centar za socijalnu skrb protuzakonito je i proizvoljno uveo u sustav provjere koja je imala za cilj ishođenje licence za udomljavanje, zbog čega je taj proces zaustavljen. Cijeli ovaj proces ocjenjujemo kao još jednom u nizu pokušaja LGBT i interesnih lobija da se, suprotno interesima djece, Konvencije o pravima djeteta, Ustavu Republike Hrvatske, Zakonu o udomljavanju i volji hrvatskih građana jasno izraženoj na narodnom referendumu o braku – otvori put udomljavanju i zatim posvajanju djece od strane istospolnih parova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime obitelji ističe kako je u najboljem interesu svakog djeteta da odrasta uz biološkog oca i majku, što potvrđuju i znanstvena istraživanja, a onda, ako to nije moguće, u zajednici ili formi provjerene društvene skrbi koja, koliko god je moguće, imitira upravo zajednicu u kojoj dijete jedino dolazi na svijet, zajednicu žene i muškarca.