U dolini Neretve rekordan urod mandarina, ali nema ih tko brati

mandarine, Neretva, tehnologija, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, voće, zima, nertvanska dolina, mandarina, mandarine, Dolina Neretve, mandarine, krijumčarenje, katastrofa, mandarine, Dolina Neretve, Dolina Neretve, mandarine, Rusija, mandarine, smanjuje rizik, bolest, preventiva, mandarine, zdravlje, blagodati, mandarine, pesticidi, otrov, mandarine, hladna krema, recept, Dolina Neretve, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, neretvanske mandarine, Opuzen, Metković, mandarina, blagodati, mandarine, neretvanske mandarine, mandarina, mandarine, neretvanske mandarine, mandarine, blagodati, mandarine, neretvanske mandarine, Opuzen, mandarine, zdraviji život, mandarine, zdravlje
'Procjena je da će ovogodišnji urod mandarina biti rekordan i iznositi čak 90.000 tona, a mi ne možemo naći radnike koji će te mandarine ubrati i pripremiti za tržište', kazao je predsjednik uprave AgroFructus grupe Denis Matijević, ujedno vlasnik i najvećeg otkupnog centra u Opuzenu. Iz AgroFructusa ističu kako im nedostaje 150 sezonskih radnika, a razlog vide u iseljavanju i nemogućnosti uvoza radne snage.

'Iz Hrvatske je iselilo više od 100 tisuća radno sposobnih, a trend odlaska čitavih obitelji još je uvijek u uzlaznoj putanji', tvrdi Matijević, napominjući kako je učinkovitije iskorištavanje uroda ključno za konkurentnost i boljitak hrvatske poljoprivrede.

'Ako su proizvođači u tome onemogućeni, urod propada, a s njime i prilika za prosperitet', kazao je Matijević, dodajući da je 20 dozvola za nova zapošljavanja stranaca u sektoru poljoprivrede i šumarstva prema vladinoj Odluci o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2016., daleko od postojećih potreba hrvatskih poljoprivrednika.

'Imamo oko 170 tisuća poljoprivrednih gospodarstava. Prema kvoti koju smo u ovom sektoru dobili, na 8.500 gospodarstava moguće je zaposliti tek jednog stranca. Apsurdna je i sama pomisao da je to dovoljno', istaknuo je Matijević te upozorio kako će se taj problem posebice odraziti na male proizvođače.

Matijević navodi i kako su hrvatski poljoprivrednici ionako u nezavidnom položaju u odnosu na europske kolege, koje njihove države redovno i sustavno subvencioniraju, a razvojne i poslovne banke pružaju im razne modele financiranja. Spomenuo je i visoka porezna opterećenja u odnosu na zemlje u okruženju te smanjenu konkurentnost hrvatskih poljoprivrednika s obzirom na više cijene proizvodnje, prenijela je Hina.