Thompson: Neki su me htjeli ocrniti pred papom, ali nisu uspjeli

– Odlično se osjećam, noga me boli samo kad se malo više oslonim na nju – sa smiješkom je ispričao 43-godišnji pjevač kojem je u ponedjeljak u ortopedskoj poliklinici Akromion operiran križni ligament lijeve noge. Riječ je o ozljedi koju vuče već neko vrijeme, a zbog obveza nije stigao prije na operaciju.

Sportska ozljeda
– Ozlijedio sam se na nogometu, htio sam zaustaviti loptu da ne završi izvan terena, i eto trenutak nespretnosti stajao me ozljede. No dobro se osjećam i jedva čekam da s djecom zaigram nogomet! Moram zahvaliti osoblju koje je odlično obavilo svoj posao – priča pjevač, koji je na ekranu pratio tijek cijele operacije.

Liječnik Miroslav Hašpl koji je obavio operaciju objasnio je da je postupak trajao sat i 15 minuta i da nije bilo nikakvih poteškoća.

– Gotovo da nema sportaša bez ovakve ozljede. Napravili smo rekonstrukciju prednje križne sveze metodom dvostrukog tračka. Marku sad slijedi šest tjedana medicinske rehabilitacije, a nakon toga bi do ljeta trebao vježbati lagano u teretani i onda se može vratiti nogometu – objasnio je.

Za odlazak na kirurški stol pjevača je ohrabrio i posjet papi Benediktu XVI. prije tjedan dana kad je u Vatikanu Sveti Otac u općoj audijenciji primio cijelu obitelj Perković na rukoljub.

– Bio je to poseban osjećaj, teško ga je opisati. Kad sam zamolio da me papa Benedikt XVI. primi, rekli su mi da će primiti samo mene i suprugu Sandru, a poslije su nam dopustili da povedemo i djecu – prisjetio se susreta o kojem je dugo sanjao. Kako bi djeci lakše približili kome idu, on i supruga koja će uskoro roditi blizance objasnili su im da će upoznati Isusova brata.

Prisilan odmor

– Petar Šimun, Ante Mihael i Diva Marija svaku večer mole se malom Isusu i znaju sve o njemu pa smo zaključili kako je najlakše da im kažemo da idu u posjet njegovu bratu. Dok smo čekali na svoj red, Diva je uočila da papa ima crvene cipele i oduševila se njima. Nakon što nas je Sveti Otac blagoslovio, krenuli smo prema izlazu i u tom trenutku su Diva i Ante vrisnuli u plač i htjeli su se vratiti. To je primijetio jedan kardinal i vratio nas je k papi, koji je Divu i Antu primio u zagrljaj i tad su se smirili. Sveti Otac nas je sve blagoslovio i zaželio mi uspjeh u daljnjem radu te obećao da će uskoro posjetiti našu zemlju – raznježeno se prisjeća.

Posjet obitelji Perković Vatikanu uzburkao je mnoge, a među njima i zajednicu Židova u Hrvatskoj i Srbiji.

– Otkako sam se vratio iz Vatikana, pojedinci u medijima trude se umanjiti značaj tog susreta tvrdeći da se radi o audijenciji na koju sam ja slučajno upao. Neki su čak htjeli upozoriti tajništvo Vatikana tko im dolazi pa im nije uspjelo. Kome smeta da je Sveti Otac primio mene i moju obitelj? Moji progonitelji nastavljaju hajku na mene jer me silno žele kompromitirati pa izmišljaju priče i pokušavaju me staviti u poziciju da se opravdavam. To je smiješno jer svatko normalan iz mojih pjesama će pročitati moje svjetonazore u kojima nema nikakva govora mržnje – osvrnuo se.

Ovaj prisilni odmor pjevaču će dobro doći za pripremanje novog albuma koji planira izdati potkraj sljedeće godine.

– Do idućeg ljeta napravit ću jedan maksi singl i odraditi jednu turneju. Pjesme za novi album opet će govoriti o našim vrednotama te naravno povijesnim, socijalnim i duhovnim temama. Za Božić i Novu godinu bit ću s obitelji, nastupit ću samo na božićnom koncertu u Ciboni – najavio je za kraj razgovora Perković.

Namjere pjevačice Alke Vuice bile su iskrene i ozbiljne, a Tuđmana vidim na čelu države
Predsjednički izbori su pred vratima pa smo upitali tko je njegov favorit.

– Moj izbor je Miroslav Tuđman. Držim da bi on bio najsposobniji predsjednik jer osim iskustva u politici ima i veliko znanje. Vjerujem da bi provodio državotvornu politiku i štitio nacionalne interese – objasnio je razloge 43-godišnji pjevač, koji bi na toj poziciji rado vidio i Dragana Primorca ili Josipa Jurčevića. Osvrnuo se i na kandidaturu kantautorice Alke Vuice.

– Alka je inteligentna osoba i ne mislim da je išla ismijavati tu poziciju. Uvjeren sam da je ozbiljno shvatila kandidaturu – priča Thompson. On vjeruje da je Alka, kao i još neki kandidati, shvatila da treba očuvati hrvatske interese i sve ostale vrednote na koje se ponekad zaboravlja.

“Smiješno je prozivati me kriminalcem kad nisam počinio nijedno kazneno djelo”
Odluka o zabrani ulaska u Švicarsku koju su donijele Savezna policija i Ministarstvo pravosuđa Švicarske pjevaču i dalje nisu jasne.

– Mislim da odluka nije u redu jer sam tamo nastupao već petnaestak puta. Ta će odluka nakon moje žalbe, nadam se, biti povučena jer se ovdje radi o povredi temeljnih ljudskih prava. Optužbe na račun moje pjesme “Čavoglave” su neutemeljene. Ti stihovi bili su odgovor na fašizam koji je provodio Milošević, a nikako govor mržnje! Smiješno je i prozivati me kriminalcem kad nisam napravio nijedno kazneno djelo. Osuđivati me da pjevam o nasilju besmisleno je jer pjevam o domovini, ljubavi i obitelji – ogorčeno kaže glazbenik. Perković je naglasio da u ovih dvadeset godina koliko nastupa nitko od njega nije tražio da ne izvodi “Čavoglave” na koncertima, a nastupao je diljem svijeta i bez problema izveo pjesmu koja je bila njegov odgovor na srpsku agresiju 1991. Na pitanje postoje li mogućnost da ikad nastupi u Srbiji, pjevač odlučno kaže ne.

– Kao prvo nemam tamo svoju publiku, niti imam ambicija ikad tamo nastupati, i uopće mi ne pada na pamet tamo organizirati koncert – ističe Perković