SUĐENJE MAMIĆIMA Bivši as Dinama svjedočio o sumnjivim gotovinskim plaćanjima

Silvio MArić suđenje Mamiću
Vlado Kos/Cropix

Silvio Marić jedini je od tri nekadašnja igrača Dinama koji se u utorak pojavio na Županijskom sudu u Osijeku kao svjedok na suđenju Zdravku, Zoranu i Mariju Mamiću, Damiru Vrbanoviću, Igoru Kroti, Sandru Stipančiću i Nikkyju Arthuru Vuksanu za nezakonito izvlačenje 19,1 milijuna eura iz Dinama. Niko Kranjčar i Mirko Lulić, naime, nisu primili pozive, pa je na klupu za svjedoke sjeo samo brončani Vatreni iz 1998. godine, piše Jutarnji.

Mamića se tereti da je s Dinamovog računa digao 2,2 milijuna eura gotovine

Marić je iskazivao o okolnostima kako su mu isplaćivane plaće i ugovorne rate, prvenstveno one koje je dobivao u gotovini, a sve kao dio optužnice kojom se Zdravka Mamića tereti da je s Dinamovog bankovnog računa u Klagenfurtu od 25.9.2002. do 8.3.2007. neovlašteno podigao 2,2 milijuna eura, koje je zatim koristio za osobne potrebe. Obrana, pak, tvrdi da je Mamić taj novac podizao kako bi s njime plaćao igračima ugovorne rate u gotovini, odnosno da ga nije trošio za sebe, nego za klupske potrebe.

Silviju Mariću dio uplata išao u gotovini


"Klub je u jednom trenutku od mene tražio da mi dio novca od ugovorne rate isplaćuju u gotovini, a ja sam za to potpisivao potvrde. Ne znam koliko se puta to ukupno dogodilo, ali sjećam se jedne isplate od 80.000 eura. Netko od čelnih ljudi kluba me pozvao da dođem po novac, ja sam ga primio u gotovini i potpisao potvrdu", rekao je Marić, dodavši kako to nije bio uobičajeni način isplata, koje su inače išle preko računa.

"Ne znam tko je bio s druge strane u ime kluba, a koliko se sjećam to smo rješavali u računovodstvu kluba, a možda i negdje drugdje. Ne znam točno" kazao je Marić, koji je na upit USKOK-ovog tužitelja Tonćija Petkovića rekao i da je takav način isplate u gotovini dogovorio sa Zdravkom Mamićem.

Nekih se detalja nije mogao sjetiti

"On je rekao da je to neka procedura, nije previše objašnjavao zašto mi se plaća na ruke. U ugovoru i aneksu je pisalo da se meni isplaćuje neto plaća, a klub preuzima na sebe sva ostala plaćanja i davanja za poreze i doprinose. Ne sjećam se što sam učinio sa tih 80.000 eura", istaknuo je bivši nogometaš, koji je na upit Mamićevog branitelja Filipa Glavaša rekao da se ne sjeća da mu je Mamić osobno isplatio taj novac, iako je u iskazu kojeg je u sklopu istrage dao 2018. godine upravo Mamića naveo kao osobu koja mu je dala novac na ruke.

"Sada se ne mogu sjetiti i ne mogu točno reći da mi je on isplatio. Ne kažem da to nije bio on, ali ne mogu se sjetiti", rekao je Marić, koji se nije mogao sjetiti ni je li dobio neki novčani iznos od transfernog obeštećenja koji je Dinamu uplaćen 1999. godine kada je Marić transferiran u Newcastle United.