STRUČNJAK OBJAŠNJAVA 'Prvi nalazi pokazuju da je s pićima sve u redu, ali nije stvar samo u kiselosti'

coca cola
Pexels

Državni inspektorat u Hrvatskoj objavio je jučer prve rezultate ispitivanja uzorka Romerquelle Emotion iz Rijeke, nakon nekoliko slučajeva navodnog trovanja uslijed konzumacije sumnjivih pića, koji ukazuju da u tom piću nisu pronađene štetne tvari, piše Jutarnji list.

Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju, navode u priopćenju.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata na analizu je poslala i jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvježavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samoposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu. Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije zaprimio ispitni izvještaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Neslužbeno se doznaje da je gotova i ta analiza i da ona ne pokazuje prisutnost nikakvih štetnih tvari.

Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, rekao je sinoć u HTV-ovoj emisiji Otvoreno, kako se do sada 14 osoba javilo u zdravstveni sustav. Kako kaže, dvije su osobe zadržane na bolničkom liječenju.

''Nemamo još ni jedan dokaz da je oštećenje vezano uz trovanje Coca-Colom'', istaknuo je.

'Nije stvar samo u kiselosti'

Prvi nalazi su pokazali da je s pićima sve u redu, ali se osim kiselosti treba istražiti i oksidacijsko djelovanje, upozorio je prof. Ante Jukić, dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije.

''Možemo reći da kada procjenjujemo kiselost i druge onečišćujuće tvari da se može dogoditi i njihovo oksidacijsko djelovanje. Trebaju se pričekati rezultati od svih uzoraka'', kazao je.

Prof.dr.sc. Ante Jukić naglasio je da kada se procjenjuju kiseline i druge onečišćujuće tvari, može se dogoditi da se kod kiselina treba gledati njihovo oksidacijsko djelovanje. U ispiranju za dezinfekciju upotrebljava se kiselina koja nema jako veliku kiselost, ali ima jako oksidacijsko djelovanje.

Djevojka iz Slunja, koja se u srijedu javila sumnjajući da joj je grlo oštećeno nakon konzumacije gaziranog pića, nema oštećenja nastalih od kiselina ili korozivnog djelovanja, potvrdili su u karlovačkoj bolnici nakon pregleda.

Prazne police

Odmah pošto je Državni inspektorat zabranio daljnju prodaju Coca-Cole u PET ambalaži od pola litre i mineralne vode Romerquelle Emotion Blueberry, vodeći domaći trgovački lanci povukli su ta pića s polica svojih trgovina. Po tom nalogu inspektorata postupili su i ugostitelji, odnosno njihov je ceh pozvao članove da uklone iz ponude sporna pića.

'Postoje indicije što bi moglo biti uzrok'

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu kako postoje određene indicije što bi mogao biti uzrok trovanja građana, dodavši kako je moguće da prilikom procesa čišćenja boca dolazi ‘do nekakvih nedovoljno definiranih elemenata koje posljedično mogu izazvati takva zbivanja‘.

"Dosta je toga neobično, međutim, postoje određene indicije što bi moglo biti uzrok, ali prepustit ćemo to Državnom inspektoratu... S obzirom na vrstu oštećenja, rasprostranjenost i činjenicu da je ipak isti vlasnik, moguće da dolazi prilikom procesa čišćenja boca do nekakvih nedovoljno definiranih elemenata koje posljedično mogu izazvati ovakva zbivanja", rekao je Beroš u Dnevniku HRT-a.

Dodao je, međutim, da o tome ne bi htio razgovarati jer to nije njegovo kao ministra zdravstva.

Na pitanje o nalazu 16 izuzetih bočica u Rijeci koji pokazuje da u njima nije bilo ničega spornog, uzvratio je kako nam to govori da ‘i dalje ne znamo što je uzrok tih štetnih i neželjenih događaja‘.

Jedino što je dobro u ovoj situaciji je, ističe, da klinička slika takvog akutnog oštećenja sluznice probavnog trakta nije teška.