Strani mediji: Sanaderov odlazak ključan za sadašnje stanje

dr. Ivo Sanader

Ostavka potpredsjednika Vlade Damira Polančeca nije prošla nezapaženo ni izvan granica Hrvatske. Svi svjetski mediji uglavnom se slažu s činjenicom da je otkrivanje afere u Podravki potaknuto pristupanjem EU koja od RH traži što brže razrješenje korupcije. Dio stranih medija odlazak Polančeca povezuje i s odlaskom bivšeg premijera Ive Sanadera.

Austrijska agencija APA govori i o podjeli u vladajućoj stranci te kako zbog ovoga HDZ neće dobiti predsjedničke izbore. Reuters navodi da je ključan odlazak Sanadera prije četiri mjeseca za sve ono što se događa u Hrvatskoj u posljednje vrijeme.

Njemačka agencija DPA donosi da je Polančec ostavkom u Vladi napravio veliku uslugu HDZ-u. Dio medija piše i kako Hrvatska proživljava najveću krizu nakon Domovinskog rata 90-ih godina. Slovenski mediji otišli su i malo dalje te spominju i moguće Polančecove nasljednike među kojima su Ivan Miloloža, Željko Lovrinčević, Ivica Mudrinić i Ljubo Jurčić. Srpski mediji spominju i optužbu sad već bivšeg potpredsjednika Vlade protiv predsjednika Stjepana Mesića.

vecernji.hr