STOČAR KOJI JE PODMIĆIVAO JOSIPU RIMAC "Dao sam 15.000 eura, a za nju sam pripremio 25 krava"

Josipa Rimac
Bruno Konjevic/CROPIX

Poduzetnik Ante Sladić, deveti od ukupno 26 suokrivljenika iz prve USKOK-ove optužnice protiv bivše državne tajnice Josipe Rimac, odlučio se nagoditi s USKOK-om.

Sladić, kojemu se na teret stavljalo da je sudjelovao u lobiranju za izmjene pravilnika o stočarstvu na krškim pašnjacima, dobio je djelomičnu uvjetnu zatvorsku kaznu od dvije godine i 11 mjeseci zatvora, no u zatvoru će morati provesti samo sedam mjeseci dok mu je ostatak kazne uvjetovan time da u roku od pet godina ne počini novo kazneno djelo, piše Jutarnji.

Također, Sladić je dobio i pozamašnju sporednu novčanu kaznu od 70.000 eura.

Sladić je inače odmah nakon uhićenja, prije skoro tri godine, bio jedan od onih koji su priznali djelo.

"S obzirom na to da je i ona odrasla na krškom području, smatrao sam da bi Josipa Rimac svojim poznanstvima mogla nešto napraviti po pitanju nelogičnosti između Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Uredbe o zakupu šumskog zemljišta u vlasništvu RH i Pravilnika o plaćanju u poljoprivredi koji regulira područje ispaše na krškim pašnjacima. Zamolio sam je da pronađe način da se i ministrica Marija Vučković upozna s problemima na terenu u Dalmaciji, a ona je obećala da će raditi na tome da prijedlog dođe u prave ruke. Dao sam 15.000 eura za šeficu ministričina kabineta Ružicu Njavro, a nakon što sve bude dovršeno, trebao sam joj dati još 500.000 kuna", ispričao je Sladić, koji je rekao da se Rimac namjeravao odužiti s 25 krava.

Do sada su se prije Sladića s USKOK-om u ovome predmet nagodili bivši ravnatelj Uprave Carine Hrvoje Čović, bivši glavni tajnik u Ministarstvu zdravstva Velibor Drakulić, bivši ravnatelj Policijske akademije Dubravko Novak, bivša predstojnica Ureda državne uprave u šibensko-kninskoj županiji Edita Grubišić, pomoćnica Ministra gospodarstva Ana Mandac te Nevenka Benić, Terezija Marić i Ivana Fišter.

Navodno će nagodbi u ovome predmetu biti još, međutim među osobama koje se spominju kao one koje će ih sklopiti ne spominju se Rimac i Gabrijela Žalac.