STIGLI REZULTATI ANALIZE U Hrvatskoj 6 novih pacijenata, u bočicama utvrđene nepravilnosti

cola
Pexels

Kako HRT neslužbeno doznaje, gotovi su rezultati istrage HZZZ-a i u 16 izuzetih bočica utvrđene su određene nepravilnosti. 

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u srijedu još nekoliko novih slučajeva trovanja gaziranim pićima.

Prvi takav slučaj, nakon kojeg su se u javnosti počele širiti poruke upozorenja, dogodio se u Rijeci. Muškarac koji je u kafiću popio gaziranu vodu završio je u bolnici zbog sumnje na kemijsku ozljedu jednjaka. Kasnije su u Zagrebu prijavljena još tri slučaja trovanja.

"Sve institucije rade svoj posao, zdravstveni sustav je spreman na ove izazove. U svim slučajevima je obaviještena policija, DIRH i DORH", rekao je Beroš, prenosi Dnevnik.hr.

Šest novih slučajeva

Od jučer je četvero u KBC Zagreb, jedan bolesnik je zaprimljen u Vinogradsku bolnicu, dok je jedan prijavljen u Varaždinu.

Svi će biti otpušteni na kućno liječenje, a vjerojatno i šesti.

Tek se treba utvrditi jesu li svi u vezi s konzumacijom gaziranih pića. Za sada je sigurno da su dva slučaja povezana direktno s konzumacijom gaziranih pića.

Na pitanje zašto se toliko čekalo sa službenim informacijama te dopustilo da se u javnosti širi panika, ministar Beroš je objasnio da su se čekali nalazi i da su "u javnost izašli kad smo utvrdili da postoji opasnost".

"Tek kada se pojavilo više slučajeva, krenuli smo u obavještavanje javnosti"; objasnio je Beroš i dodao kako su informacije koje su se širile aplikacijama za poruke i društvenim medijima bile lažne i s lažnim fotografijama, a puštene su u javnost da bi širile paniku.

Policija provodi istraživanja o tome. Čekaju se i rezultati analize pića, koji će biti poznati u srijedu, a o tome e biti obaviješten Državni inspektorat. U tijeku je i policijska istraga te postupanje DORH-a.

Odluku o povlačenju proizvoda s tržišta može donijeti jedino Državni inspektorat.