SLUČAJ MLADOG VOJNIKA 20-godišnjak je svog prijatelja premlatio do smrti i sad je pušten iz pritvora

Matej K slučaj ubojstva vojnika Jakova Bočkaja
SBonline

U petak je, 12. svibnja, iz požeške kaznionice izašao mladić koji je na parkiralištu požeškog Trga Svetog Trojstva ubio svog prijatelja, 21-godišnjeg Jakova Bočkaja, mladog hrvatskog vojnika, piše 'Jutarnji list'.

U istražnom je zatvoru 20-godišnjak Matej K. proveo 25 dana, a tijekom ovog su ga vikenda njegovi sumještani vidjeli da slobodno šeta gradom. "Predmet je još uvijek u fazi istrage i mogu vam jedino potvrditi da je 12. svibnja moj klijent pušten iz istražnog zatvora", rekao je njegov odvjetnik Igor Juranović, no nije otkrio je li sudsko vijeće uvažilo uloženu žalbu na pritvor te jesu li u slučaju ispitani svi predloženi svjedoci, piše RTL.

Prijašnja braniteljica po službenoj dužnosti, Anita Pezer, koja mu je bila dodijeljena, podnijela je žalbu na rješenje suca istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu jer je njezinog klijenta pritvorio kako ne bi utjecao na svjedoke, jer prema njoj, predloženi svjedoci nisu imali što dodatno reći o slučaju.

Podsjetimo, hrvatski je vojnik brutalno pretučen u Požegi u noći s 14. na 15. travnja i preminuo zbog posljedica povreda. Policija je ubrzo uhitila 20-godišnjaka Mateja K. za kojeg se kasnije uspostavilo da je bio njegov prijatelj. No, na požeškom je Trgu došlo do međusobne prepirke te su nadzorne kamere pokazale kako je mladog vojnika višestruko i snažno udarao nogom te mu zadao teške povrede glave.

Zašto policija Mateja K. ne tereti za ubojstvo, već za tešku tjelesnu ozljedu s posljedicom smrti, za Danas.hr je ranije pojasnio odvjetnik Branko Šerić.

"Kada kod procjene kaznenog djela, na početku istražnog postupka najviše se usmjerava postupak da se cijeni kakva je bila svijest i volja počinitelja. Kakav je bio umišljaj, je li direktno htio smrt ili nije, ili je postupao s namjerom teške tjelesne ozljede, a onda je to rezultiralo sa smrću", rekao je.