SISAK Uklanja se toranj katedrale: “Ako bi pao, uništio bi sve okolne zgrade”

Sisak Katedrala Toranj
N1

Koordinator uklanjanja tornja Sisačke katedrale Davor Vrbanek opisao je za N1 kakva opasnost prijeti od tornja koji je u potresu na nekoliko mjesta napuknuo i nagnuo se dvadesetak centimetara.

Toranj se odvojio od zgrade, objasnio je Vrbanek: “Bit će tri faze. Idemo prvo na uklanjanje križa gore s vrha tornja  katedrale. Zatim ide osiguranje zidanog tornja. Ono što je raspucano, gdje se vidi da je bio nekada sat, u dva ili tri nivoa, to će procijeniti vatrogasci Javne postrojbe Zagreba, to je u najkompleksnijem dijelu tornja. Iza toga će se sama kapa tornja piliti u tri dijela i potom uklanjati.

Kapa tornja je teška 15-ak tona i ne može se skinuti, takva je procjena stručnjaka, statičara i samih vatrogasaca, da se ne može skinuti u jednom komadu, jer bi došlo do urušavanja. Rađena je kompletno od drvene konstrukcije i upitno je kako je unutra povezana. Ne može niti jedan dio izdržati taj teret”, objašnjavao je dalje reporterki N1, dok su trajale pripreme za uklanjanje.

“Ukupno je u tu akciju uključeno 30-ak ljudi, plus osiguranje, od Hitne pomoći, MUP-a, HGSS-a, koji će biti svi dolje kao nekakva pričuva. Ali glavninu akcije će obaviti vatrogasci sa svojim obučenim timovima”, kazao je.

Sisak Katedrala Toranj

Nakon uklanjanja kape, odnosno krova tornja katedrale, uklanjat će tri zvona za koja ne znaju koliko su teška:  “Nemamo taj podatak. Sve su knjige uklonjene uslijed svog tog pomicanja. Oštećena je zgrada župnog ureda.”

Koliko će sve to trajati?

Mislim da će tijekom sutrašnjeg dana, koliko vremenske prilike dozvole, biti kompletno obavljena ta akcija”, odgovorio je i dodao što potom: “Odmah će se krenuti na zaštitu, popravljanje ili nužnu sanaciju tornja. Dijelovi tornja su propali dolje, kroz krovnu konstrukciju, uništili su orgulje u cijelosti. To je zasad materijalna šteta uz ono što je na inventaru, klupe i ostalo. Umjetnine su spašene početkom ovog tjedna, evakuirano je s Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture.”

Na kraju je objasnio razmjere opasnosti od ovako oštećenog tornja:

“Ako bi toranj pao, procjena je stručnjaka, statičara i ostalih, da bi postojala velika opasnost da se kompletno uruše okolne zgrade. Kažem, kapa je teška 15 tona. Ovo je teško i procijeniti koliko je teško. To bi bio potres koji bi ove zgrade, koje su već oštećene, sigurno rasuo do kraja.”