Sanader i Kosor uskoro u sudnici!?

Anto Nobilo, njegov odvjetnik, naglasio je da Polančec još nije primio istražni nalog za nove sumnje u zlouporabe na štetu HEP-a niti su ga ispitali USKOK-ovi istražitelji, ali je najavio da će kao svjedoke u tom slučaju pozvati članove užeg Vladinog kabineta.

Materijalni dokazi

- Zbog toga ću iskoristiti ovlasti koje mi pruža novi Zakon o kaznenom postupku i zatražiti svjedočenje svih koji su bili na tim sastancima, kazao je Nobilo, dodajući da još ne može poimence reći koje će dužnosnike pozvati kao svjedoke. Ipak, izrazio je uvjerenje da će se dužnosnici odazvati pozivu za svjedočenje, iako ih na to ne obvezuje zakon, kao kada ih pozove USKOK.
- Državnim dužnosnicima bi trebalo biti u interesu sudjelovati u istrazi i otkrivanju istine, a ignoriranje obrane ostavilo bi i lošu sliku u javnosti, smatra Nobilo. Osim toga, on je kazao da bi razgovore s članovima užeg kabineta obavio u svom uredu, snimajući ih kako bi o svemu ostao materijalni trag. Sve navedeno, kao i objava informacije da će USKOK u ovom slučaju ispitati 50 svjedoka, među kojima nije bivši premijer Ivo Sanader, neke političke analitičare iz Hrvatske nagnalo je na razmišljanje kako bi na Sanaderova vrata uskoro mogao zakucati poštar s plavom kovertom. S obzirom da je jasno kako prvooptuženi u "strujnoj aferi" Polančec ovaj put neće šutjeti, ovakav rasplet situacije vrlo je moguć. Od odlaska s vlasti Ive Sanadera na površinu su isplivale brojne afere, a najdeblji kraj gotovo redovito bi izvukao upravo Polančec. Ipak, čini se kako se polako stišće omča oko Sanaderovog vrata jer će se teško izvući neokrznut iz "strujne afere", a "struja bi moga zatresti" i aktualnu premijerku Jadranku Kosor s obzirom da je u to vrijeme bila jedna od najbližih Sanaderovih suradnica.

Novi ugovor

S druge pak strane, u zgradi HEP-a održan je hitan sastanak predstavnika ove tvrtke s predstavnicima konzorcija Adrial, vlasnika TLM-a, oko novog ugovora o cijenama struje. Na sastanku se dogovarala nova cijena za TLM, jer je HEP zbog prejeftine prodaje šibenskoj tvornici zbrajao velike gubitke. Naime, kako se cijena aluminija vezala uz cijenu aluminija na londonskoj burzi, a zbog negativnog utjecaja financijske krize cijena aluminija se prepolovila iznos za megavatsat struje pao na 30-ak eura. HEP je stoga odlučio jednostrano raskinuti ugovor i tražiti novu cijenu struje od 40 eura po megavatsatu, iako je ugovor službeno na snazi do kraja 2011. godine. Zbog toga je konzorcij Adiral (Zagreb Montaža, Konstruktor, Dalekovodi, Feal i Aluflex Pack) najavio povlačenje i povrat uloženih 50 milijuna eura, a u takvom scenariju TLM bi se teško oporavio. Ipak, čelnici Konzorcija jučerašnji sastanak ocijenili su uspješnim i priopćili kako će pregovori o novoj cijeni struje biti okončani u najkraćem roku. Podsjetili su kako je sporni ugovor o jeftinoj struji sklopljen puno prije nego su oni 2007. od države kupili TLM. Andrija Hebrang, saborski zastupnik HDZ-a, brani odluku o toj prodaji kao i Polančecove poteze.
- Ovaj konzorcij koji je dao nešto nižu cijenu je jamčio i realizirao opstanak proizvodnje i zadržavanje 1400 radnih mjesta i to je bio interes države. Mislim da je Polančec koji me je naslijedio na toj funkciji dobro odradio i prema TLM-u i prema Aluminiju, rekao je Hebrang. Iz vida ne treba ispustiti činjenicu da bi se i Aluminijski kombinat u Mostaru ukoliko dođe do velikog poskupljenja struje našao u ogromnim problemima jer s težišnom cijenom struje ne bi mogao profitabilno poslovati.

Zakopčani do vrata

Kako su prvobitne informacije govorile da će na jučerašnjem sastanku u HEP-u sudjelovati i predstavnici Aluminija i hrvatske Vlade jučer smo nebrojeno puta pokušali doći do podobnijih informacija, ali nismo uspjeli. Naime, predstavnici Ureda za odnose s javnošću Aluminija i Ministarstva gospodarstva RH nisu se javljali cijeli jučerašnji dan, dok su nam iz TLM samo potvrdili informaciju da je predsjednik uprave ove tvrtke Nikola Rak otišao u Zagreb na razgovore. Kontaktirali smo i glasnogovornika HEP-a Radomira Milišića koji je zatražio da mu pošaljemo službeni mail. Iako smo poslali mail u jutarnjim satima, nismo dobili odgovor. Čini se kako svi izbjegavaju bilo što govoriti oko najnovije afere te informacije o ovom slučaju cure na kapaljku.

Svi osumnjičeni

Ivan Mravak, bivši direktor HEP-a, i Ivan Koštan, bivši predsjednik Uprave TLM-a u subotu su zadržani u jednomjesečnom istražnom zatvoru, a zajedno s prvoosumnjičenim Polančecom tereti ih se za zlouporabu položaja i ovlasti te udruživanje radi počinjenja kaznenih djela. Za poticanje na zlouporabe prijavljeni su umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član nadzornog odbora HEP-a Zdenko Jurčić. No, njih dvojica za sada nisu privođeni i branit će se sa slobode.

Piše: D. Bradvica\dnevni-list.ba