Kosor i Sanader podjelili Hrvate u BiH

Slabljenje HDZ-ova u našoj zemlji i gubljenje kredibiliteta kod glasača već se pokazalo u slučaju Andrije Hebranga, kada birači nisu poslušali preporuke stranačke baze i glasovali za Hebranga. Raskol unutar HDZ-a koji je uvijek pozivao na jedinstvo hrvatske političke scene u BiH, a sada sam ostaje bez jedinstva, dodatno će dezorijentirati hrvatske vođe u BiH.

Sanaderov povratak koji već na neki način itekako slabi hrvatski HDZ, u kojem su više no ikada vidljive dvije suprotstavljene struje, mogao bi također izazvati val zbunjenosti među vodstvima HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. uz nezaobilazno pitanje - koga će Dragan Čović i Božo Ljubić ovaj put podržati.

Nema dvojbe

Refleksija i to negativnih, pogotovo na rad HDZ-a BiH svakako će biti, misli predsjednik HSP-a BiH (Đapić-dr. Jurišić) Zvonko Jurišić, koji kaže da je u ovoj stranci zavladala panika i dezorijentacija, te podjela oko toga uz koga stati - Sanadera ili Kosor. Ovo slabljenje HDZ-a u Zagrebu, oslabit će poziciju i HDZ-a BiH, pogotovo u predizbornom razdoblju, naglasio je Jurišić, te podsjeća na raniju Sanaderovu ulogu u “razvaljivanju” HDZ-a BiH.

S druge strane potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara, iako iznenađen Sanaderovim povratkom, nada se da ovaj događaj neće imati pretjerano velikih implikacija na političku scenu Hrvata u BiH. Ipak, kaže kako je pravo svakog, pa tako i Sanadera, da donese ovu vrstu odluke, no nije želio predviđati hoće li raskol u sestrinskoj stranci dovesti vodstvo HDZ-a BiH pred neku veliku dvojbu.

“Mi se ne bi pretjerano miješali u odnose u toj stranci”, kazao je Čavara, istaknuvši da će podržati svaku odluku koju HDZ Hrvatske donesene, a bude se odnosila na Sanaderov status. Ipak, na pitanje znači li to da će HDZ BiH odbiti dati podršku Sanaderu, Čavara je odgovorio da je HDZ BiH nakon Izbornog sabora HDZ-a Hrvatske dao potporu Kosor te uspostavio odnose s njom, naglasivši da to ipak ne znači da će odnos prema Sanaderu kao osobi ići u negativnom smjeru. HDZ BiH će, tvrdi, podržati svakog koga njihova sestrinska stranka u Hrvatskoj podrži.

Uz Kosor

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić misli da je u najmanju ruku način na koji se Sanader pojavio neuobičajen, tim više što je on mogao po Statutu već ranije aktivirati svoj mandat u Saboru, ali i na sjednicama predsjedništva stranke. No, Ljubić je jasno dao do znanja kako je njegovoj stranci apsolutno stalo da u Zagrebu postoji jak i vjerodostojan HDZ, stoga je uvjeren kako će predsjedništvo stranke na čelu s Jadrankom Kosor naći odgovor i rješenje za ovu situaciju. “Ne vidim načina na koji bi ova situacija mogla imati implikacije na našu stranku, jer smo pokazali da vodimo autonomnu politiku, ali nam je ipak stalo da u Zagrebu imamo snažan HDZ s kojim smo spremni surađivati”, istaknuo je Ljubić. Ipak Ljubić nam je jasno odgovorio da je HDZ 1990. i dalje uz Kosor jer je ona legalna i legitimna predsjednica.

Utjecat će na HDZ-ove

Slučaj Sanadera će se itekako preliti na politiku dva HDZ-a, misli federalni zastupnik iz reda HSS-NHI-a Ante Čolak, objasnivši kako ovim strankama uvijek treba netko kao pokrovitelj.

“Svoje pomirbe i raskole uvijek vežu uza stanje u Hrvatskoj, tako će biti i ovaj put. Od toga nažalost ništa neće imati Hrvati u BiH”, naglasio je Čolak. On je i upozorio kako svi procesi među Hrvatima u BiH poprime ono negativno što se događa u Hrvatskoj, izrazivši strah da će i ovaj put biti isto.

Sanader i ujedinjenje

Mnogi smatraju da je Sanader igrao glavnu ulogu u razvaljivanju HDZ-a u Bosni i Hercegovini, a kasnije je bio glavni akter priče o ujedinjenju. Svojevremeno je imao jako loše, a potom jako dobre odnose s Draganom Čovićem, ali i Božom Ljubićem.

Iako to domaći političari nisu htjeli priznati, nerijetko su, kada su bili u dobrim odnosima sa Sanaderom, išli po mišljenje u Zagreb.

Obveza Hrvatske

Čavara se složio kako se stekao dojam da se odnos prema temama poput ujedinjenja dva HDZ-a i potpore Hrvatima u procesu ustavnih reformi promijenio nakon dolaska Kosor, ali je istodobno upozorio da Hrvatska i dalje ima obvezu štititi i podržavati hrvatska nastojanja za ravnopravnošću u BiH.

Deklarativno za Hebranga

Jurišić primjećuje kako već jedno vrijeme postoji nedostatak suradnje HDZ-a BiH sa Zagrebom. Ona se najbolje manifestirala kroz predizbornu kampanju HDZ-ovog predsjedničkog kandidata Andrije Hebranga, tijekom koje su ljudi iz HDZ-a BiH, tvrdi Jurišić, samo deklarativno podržavali Hebranga, a zapravo su unaprijed davali podršku nekom drugom.

Piše: Daro Pušić