Ruža Tomašić: Ni ja ne bih htjela da mi se dijete uda za Srbina

...dvojice HRT-ovih novinara Dražena Miočića i Hrvoja Zovka, u kojem je navodno Miočić prebrojavao krvna zrnca pojedinih kolega Srba na HRT-u te članova obitelji nekih ministara, o tom se sukobu najmanje govorilo.

Na sjednici dvaju saborskih odbora sazvanoj na inicijativu SDSS-a govorilo se općenito o govoru mržnje prema manjinama, ali i prema većinskom narodu, no s obzirom da je među gostima bio i glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, iskoristila se i prilika da se kritizira njegov dosadašnji rad na javnoj televiziji i propituju njegove odluke, piše Poslovni dnevnik.
Zbrajanje krvnih zrnaca

HDZ-ov Ante Babić na početku je ustvrdio da uopće ne bi trebalo razgovarati o sukobu dvojice novinara s HRT-a dok se o slučaju ne očituje Etičko povjerenstvo HRT-a, za koje se, do kraja ove sjednice, doznalo kako je zaključilo da nije kvalificirano donositi sudove o sukobu te kako bi to trebao biti predmet pravosuđa. Babić je najviše pozornosti posvetio Radmanu.

- Očito je da kriteriji za imenovanje urednika na HRT-u nisu bili programi, nego rodbinske veze glavnog ravnatelja. Stvara se dojam da je jedino ispravno što se radi na HRT-u ono što promišlja glavni ravnatelj HRT-a sa svojom kumskom, rodbinskom i ideološkom grupom - kritizirao je Babić koji je zamjerio i što prema HRT-u i nekim medijima ispada da je govor mržnje svojstvo samo desničarskih grupacija.

SDSS-ovom Miloradu Pupovcu zamjerio je što se govor mržnje osuđuje samo u pojedinim situacijama, a nije primjerice, reagirao kada je iguman manastira Krka Aleksandar Bogojević prijetio smrću novinaru Jutarnjeg lista koji je pokušao doći do komentara fotografija na kojima Bogojević nosi šajkaču s kokardom Dinarske četničke divizije.
Pupovac je na to samo kazao kako je ovu sjednicu SDSS inicirao ne samo zbog sukoba Zovko-Miočić, nego i zbog drugih poruka koje se pojavljuju na HRT-u, a koje nitko ne osuđuje i ne komentira. Zamjerio je Pupovac što se HRT ne ogradi ili prekine prijenos nogometnih utakmica u trenutku kada navijači počnu vikati "Ubij Srbina".

- Ako javni mediji bivaju otvoreni za netoleranciju i govor mržnje, mi smo dužni stati u zaštitu Ustava. U posljednje vrijeme svjedočimo da se na HRT-u o manastiru Krka govori kao o leglu četništva, da se na Dobro jutro Hrvatska čitaju poruke gledatelja koji čestitaju 10. travnja - komentirao je Pupovac te ustvrdio kako ne želi da se javni prostor zagađuje međunacionalnom tolerancijom i govorom mržnje.

''Samo sedam posto mladih želi da im se dijete uda za stranca''

- Šokantan je rezultat istraživanja prema kojem bi samo sedam posto mladih htjelo da im se dijete uda za stranca, dok bi samo 15 posto voljelo da im je stranac susjed. Pa otkud je to došlo, nisu ih roditelji to učili, to je došlo iz javnog prostora - primjetio je Milorad Pupovac.

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić u ovakvim rezultatima istraživanja ne vidi nikakav problem.

- U čemu je problem da samo sedam posto građana želi da im se dijete uda za Srbina? Ni ja ne bih htjela da mi se dijete uda za Srbina, Mađara ili Talijana. Želim da moja djeca i unučad govore hrvatski. Gdje je tu govor mržnje? - zanimalo je Tomašić koja se također osvrnula i na povike na utakmicama te dodala kako je bila na toj utakmici Hrvatska-Srbija, ali da ti povici "Ubij Srbina", iako ih je bilo, nisu dugo trajali, odnosno, trajali su puno kraće nego oni na rukometnoj utakmici u Beogradu kad se vrijeđalo Hrvate.

Među posljednjima govorio je glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman koji je odgovarao na sve kritike upućene njemu, ali i kući koju vodi.

Radman: Zar zaslužujem da me se naziva smećem?

- Žao mi je što se incidenti na HRT-u koriste kao povod za sazivanje ovakve sjednice i što izazivaju javni interes. No, ja neću dopustiti ovom tijelu da uređuje program HRT-a. Po zakonu to ne mogu ni ja, ali je moja dužnost kao glavnog ravnatelja da stanem u obranu HRT-a od politike - kazao je Radman koji je reagirao i na prozivke Babića.

- Neki dan mirno sam šetao gradom i prišao mi je jedan čovjek i bez ikakvog povoda rekao da sam smeće. Što sam ja napravio u ovih posljednjih pet mjeseci koliko sam ravnatelj da sam zaslužio da me se naziva smećem? Je li razlog za to količina laži i neistina koje o meni pišu mediji? Je li tome razlog i politika koja tako nešto dopušta? Vama se obraćam, gospodine Babiću. Vi se sada govorili govorom mržnje, a niste me pitali mogu li potvrditi ono što mediji pišu - poručio je Radman koji je ipak priznao kako su problemi na HRT-u duboki te potječu iz vremena prije nego što je on preuzeo tu javnu televiziju.

- Ti problemi potječu iz vremena kada nisam bio ravnatelj, a možda čak iz vremena kada sam i ja poljubio portu, dobio otkaz i sedam mjeseci sjedio doma nezaposlen jer nekome nisam bio po volji. Ako HRT bude predmet vaših podmetanja i manipulacija, HRT svoj posao neće moći raditi - zaključio je Radman.

Ravnatelj programa HRT-a Goran Rotim preuzeo je odgovornost za nedavna nova imenovanja urednika na HRT-a.

- Ja sam odgovoran za te izbore 16 urednika, i iza toga odgovorno stojim. Mi smo se u kući okrenuli poslu onako kako ste ga vi definirali zakonima koje ste donijeli. A kad govorite da kandidati za glavne urednike nisu predstavili svoje programe, to je tako prema zakonu koji ste vi usvojili. Kao novinar vas želim pozvati na toleranciju i govor ljubavi, i pri tome upozoravam da su razmjeri sukoba dvojice naših novinara u medijima prešli svaku mjeru, i naši novinari sada rade u takvim teškim uvjetima da bi to moglo voditi k autocenzuri, što nikako ne bi bilo dobro - primijetio je Rotim.

dalmacijanews