RUTINSKA OPERACIJA PRETVORILA SE U PAKAO Marina je ostala bez 15 cm tankog crijeva, bez suprugove pomoći ne može ništa

rutinska operacija,zdravstvo,Hrvatska,liječnici
Nova TV

Marina Zrilić iz Ploča je za Provjereno ispričala kako joj je život upropašten zbog operacije koja je trebala biti rutinska. U lipnju prošle godine je u zagrebačkoj Petrovoj bolnici imala zakazan operativni zahvat zbog mioma veličine 6 centimetara. Liječnik je operaciju opisao kao "maltene rutinsku" istaknuvši kako bi već nakon četiri dana trebala ići kući i da se ne očekuju nikakve komplikacije.

Ipak, u njezinom slučaju se nije sve odvilo prema očekivanjima. Operacija je završila s golemim rezom preko trbuha, a Marina je ostala bez petnaest centimetara tankog crijeva i dijela debelog crijeva. Poslije toga su uslijedile još četiri operacije i dva boravka na intenzivnom liječenju. 

Prvi zahvat je izveden laparoskopski, ali Marina je nakon njega trpjela snažne bolove, a trbuh joj je vidno otekao. "Povraćala sam i potom izgubila svijest. Nisam imala kisika", govori Marina. Liječnici su zaključili kako je potrebna hitna operacija abdomena, koja je trajala pet sati.

Nikad nisu dobili objašnjenje

"15 do 1 u noći zove mene broj, vidim 01, ja se javim, zove doktor koji ju je operirao i spašavao glavu. Ovim riječima mi je rekao: 'Vaša supruga će teško ostati živa.' Meni se svijet srušio. I kaže: 'Ja ispravljam, ja sam ispravio stvar koliko sam mogao, to vam se ispiru crijeva, to vam se cijeli abdomen ispire.' Moja žena će jedva ostati živa, nikako to ne možete povezati", ispričao je njezin suprug Predrag Zrilić.

Šest mjeseci nakon toga odlazi u KBC Zagreb kako bi joj zašili crijeva. Međutim, tri dana nakon povratka kući primjećuje kako se na gazi skuplja sve više krvi. Hitna pomoć ju tada odvodi u bolnicu u Split i njena kalvarija se još jednom ponavlja. 

Predrag i Marina tvrde kako nisu mogli zamisliti da će im se život preokrenuti zbog operacije koja je trebala biti rutinska. Naglašavaju kako im je najgore od svega što od liječnika nikada nisu dobili objašnjenje što je točno uzrokovalo niz komplikacija koje su ugrozile Marinin život. 

"Svi šute"

''Nitko mi nije prišao i rekao što se meni ustvari dogodilo. Svi šute, znate. Neće nitko reći protiv liječnika'', govori Marina. Ona se posljednjih godinu dana nalazi na bolovanju zbog fizičke i psihičke iscrpljenosti. Navodi kako bez suprugove pomoći ne može gotovo ništa. 

"Ja se ne smijem sagnuti, ja ne smijem čučnuti. Meni je problem oprati kosu. Meni je problem ući u kadu, istuširati se, zakoračiti. Meni je jednostavno sve poslije tolikih operacija problem", dodaje Marina koja je 40 godina radila kao medicinska sestra. 

"Jako teško hodam. Ako pojedem neku hranu, koja je čak na listi hrane koju smijem jesti, jako me boli stomak", opisuje svoje tegobe. Svaku noć se mora dizati barem dva puta kako bi ispraznila stomu. Predrag govori kako im vrećica zna puknuti pa se onda sve prolije po posteljini. 

"Kao da smo brojevi. Svi smo mi ljudi", poručuje. Marinu uskoro čeka peta operacija, a još uvijek nije odlučila hoće li pravdu potražiti pravnim putem.