REZULTATI OBDUKCIJE Poznato što je ubilo ćelavog ibisa u dolini Neretve

Ćelavi ibis
Cropix

Ćelavi ibis Gipsy, koja je pronađena mrtva nedaleko od Opuzena, nije ubijena. Kako doznajemo iz Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske, uzroci njene smrti su prirodni, piše Jutarnji.

''Na licu mjesta smo napravili očevid i tad smo primijetili da nema ozljeda. Tijelo je poslano na obdukciju i ona je pokazala da je uzrok smrti krvarenje, odnosno, moždani udar. Time je isključena mogućnost kaznenog djela'', potvrdila je Andrijana Biskup, glasnogovornica policijske uprave.

Smrt Gipsy, ženke ćelavog ibisa koja je posljednjih nekoliko mjeseci boravila u Hrvatskoj, šokirala je javnost. Radi se o vrsti koja je izumrla u Europi i u sklopu projekta LIFE Northern Bald Ibis ponovno se pokušava uspostaviti njena populacija te ne čudi da je pojavljivanje jedne jedinke u našim krajevima izazvalo zanimanje i simpatije mnogih građana.

Nakon dojave austrijske organizacije Waldrappteam, koja provodi projekt reintrodukcije ibisa, djelatnici Bioma zajedno s predstavnicima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije su u ponedjeljak 6. ožujka izašli na teren u delti Neretve kod Opuzena gdje su pronašli mrtvu jedinku ćelavog ibisa.