NE SLAŽU SE S POLICIJOM Udruga Biom tvrdi kako ćelavi ibis nije uginuo od moždanog udara

Rijetka ptica ćelavi ibis u dolini Neretve

Po rezultatima obdukcije Hrvatskog veterinarskog instituta (HVI) ženka ćelavog ibisa Gipsy, koja je mjesecima boravila u Hrvatskoj, uginula je zbog tupe traume na zatiljku glave, a ne zbog moždanog udara, kako je o tome izvijestila policija, priopćili su u srijedu iz udruge Biom.

Gipsy, ženka ćelavog ibisa koja je od prosinca prošle godine boravila u Hrvatskoj, nasilno je stradala 5. ožujka na delti Neretve kod Opuzena.

Nije isključeno trovanje ptice

Iz udruge Biom zaključuju kako je ptica najvjerojatnije udarena nekim predmetom u glavu ili je bila otrovana, zbog čega je mogla biti dezorijentirana i sudariti se s nekom preprekom.

U svom nalazu HVI je napomenuo kako se ne može isključiti trovanje životinje te preporučuje da se napravi daljnja toksikološka analiza u ovlaštenom toksikološkom laboratoriju.

Policija obavila očevid

Biom poručuje kako je nejasno zašto je policija jučer u medijima ozljedu protumačila kao moždani udar.

Policijska uprava Dubrovačko-neretvanske županije izvijestila je da su policijski službenici na mjestu događaja obavili očevid kojim na preminuloj jedinki nisu pronađeni prostrjelni tragovi, a obdukcijom je utvrđeno da je uzrok smrti moždani udar.

Također, policija navodi da je u konzultaciji s nadležnim državnim odvjetništvom utvrđeno kako u konkretnom slučaju nema elemenata kaznenog djela.

Jedna od najugroženijih vrsta ptica 

Biom pretpostavlja da je takav zaključak donesen na osnovu nepostojanja prostrjelnih rana i sačme prilikom obdukcije, ali upozorava da se ptica nije bojala ljudi te joj se bez problema moglo prići na malu udaljenost.

Prema Kaznenom zakonu osoba koja protivno propisima usmrti, uništi, posjeduje, hvata ili uzima jedinku zaštićene svojte životinja, biljaka ili gljiva ili drugu zaštićenu prirodnu vrijednost, može biti kažnjena zatvorom do tri godine. Ako se takvo kazneno djelo počini prema strogo zaštićenoj divljoj vrsti, osobi prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ćelavi ibis je migratorna vrsta koja je izumrla u Europi, a danas je jedna od najugroženijih vrsta ptica na svijetu. U sklopu projekta LIFE Northern Bald Ibis ponovno se pokušava uspostaviti njena populacija u Europi.

Ćelavi ibisi iz tog programa reintrodukcije prezimljavaju u Italiji, no neke jedinke pokušavaju prezimiti i na hrvatskoj obali Jadrana, ali pri tome stradavaju unatoč poduzetim naporima da ih se očuva.

Početkom 2020. u Hrvatskoj su nastradala četiri ibisa, od čega dvije jedinke u krivolovu u blizini Parka prirode Vransko jezero, a slučaj stradavanja tih ibisa nije završio kaznenom prijavom, podsjeća Biom.