REGIONALNI LIDER VOĆARSTVA Mađarski tajkun kupio najvećeg hrvatskog proizvođača i izvoznika svježe jabuke

jabuke pogon
Rabo d.o.o.

Mađarski tajkun blizak Viktoru Orbánu i jedan od najbogatijih ljudi u regiji Lőrinc Mészáros kupio je još jednu tvrtku u Hrvatskoj - najvećeg hrvatskog proizvođača i izvoznika svježih jabuka.

Tvrtka Rabo iz Kneževih Vinograda, proizvođač i izvoznik svježe jabuke, postaje nova članica mađarske Mészáros Grupacije, izvijestili su u četvrtak iz te tvrtke ne navodeći vrijednost akvizicije, prenosi Hina.

U okviru Mészáros Grupe tvrtka Rabo će i dalje, s dosadašnjim menadžmentom i zaposlenicima, nastaviti s uspješnom realizacijom svih planiranih aktivnosti i zacrtanih ciljeva u budućnosti. Ta akvizicija, osim za daljnji razvoj tvrtke, investicije i zapošljavanja, predstavlja mogućnost i dodatnog osnaživanja lokalne zajednice, kao i baranjske privrede u cjelini, ističe se u priopćenju.

Vlasnik Grupe Mészáros Mészáros Lőrinc kazao je da će tom akvizicijom Grupa dobiti jedinstveni know-how o proizvodnji, skladištenju, konfekciji i distribuciji svježeg voća, koji se može uspješno primjenjivati u svim budućim ulaganjima u tvrtku, ali također i na njihovm površinama u Mađarskoj.

"Naš cilj je da Rabo, uz očuvanje svog prepoznatljivog brenda i pozicije u sektoru proizvodnje voća, predstavlja i snažnu platformu za budući rast i investicije u ovaj specifičan sektor, a koje bi naša Grupa mogla provoditi u narednom razdoblju", kazao je Lőrinc.

Osnivač i budući izvršni direktor tvrtke Rabo Nikola Velicki je istaknuo kako će Rabo, kao hrvatski lider u proizvodnji jabuka i njen najveći izvoznik, zasigurno predstavljati vrlo vrijedan segment bogatog poljoprivrednog portfelja Mészáros Grupe, ali i njen značajan iskorak u sektor voćarstva.

"U dogovoru s budućim vlasnikom, tvrtka će zadržati dosadašnji smjer i strategiju svog poslovanja s daljnjim razvojem i jačanjem proizvodnih kapaciteta, ali i tržišne pozicije naših proizvoda, kako na domaćem, tako i na inozemnim tržištima", kazao je, napominjući kako i nadalje žele snažno razvijati uspješnu suradnju s dugogodišnjim partnerima, kako na domaćem, tako i na tržištima Velike Britanije, zapadne Europe te Bliskog Istoka.

Mészáros Grupa je, kako se navodi u priopćenju, jedan od najznačajnijih europskih poljoprivrednih proizvođača u sektorima stočarstva, ratarstva, mljekarstva, peradarstva te vinarstva, s više od 50.000 hektara proizvodnih površina. Tom akvizicijom Mészáros Grupa sada postaje i jedan od regionalnih lidera voćarstva te radi snažan internacionalni iskorak u sektoru proizvodnje i distribucije svježeg voća.

Tvrtka Rabo, kako se navodi na njihovim internetskim stranicama, proizvodi 8.000 tona jabuke i 500 tona nektarine, čime su najveći proizvođači i izvoznici jabuke i nektarine u Republici Hrvatskoj. Na visokointenzivnim nasadima sa 4.000-6.500 stabala po hektaru, proizvode jabuke vrhunske kvalitete i najnovije licencirane selekcije sorti Gale, Zlatnog i crvenog delišesa, Jonagoreda, Granny Smitha, Braeburna i Fuji-a.