TKO JE LŐRINC MÉSZÁROS? Mađarski biznismen kupuje tvornicu u BiH

Lorinc Meszaros
444.hu/Tamás Botos

Tvornica cementa Lukavac, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, do kraja godine će završiti u rukama jednog od najbogatijih Mađara, Lőrinca Mészárosa, kažu za Radio Slobodna Europa (RSE) iz “Mészáros grupe”, koja okuplja tvrtke ovog biznismena.

Mészáros, koji je u Hrvatskoj vlasnik NK Osijek i nekoliko luksuznih vila na Jadranu, tom kupovinom prvi put ulazi na tržište Bosne i Hercegovine.

'Veliki igrač'

Magazin “Forbes” u svom profilu ovog biznismena navodi da je jedna od njegovih kompanija, “Mészáros i Mészáros”, veliki igrač u mađarskom građevinskom sektoru, zahvaljujući ugovorima koje dobiva od državne vlasti.

Njegova “Talentis grupa”, koja je u sastavu “Mészáros grupe”, tijekom ljeta je pokrenula proces kupovine jedne od najvećih bh. cementara od austrijske tvrtke “Asamer Baustoffe AG”.

Austrijska tvrtka je 2001. godine, tijekom privatizacije u BiH, kupila 51% vlasništva nad cementarom, dok je 2014. otkupila preostale dionice.

Savezno konkurencijsko vijeće Austrije je 7. studenoga obaviješteno o prodaji 100% dionica Lukavac cementa, njegovih podružnica i 50% dionica u “Rudniku krečnjaka Vijenac”, kompaniji “Talentis International Construction Investments Kft”, a sve mora biti završeno do 5. prosinca.

Tvornica cementa u Lukavcu je jedna od dvije velike cementare u Bosni i Hercegovini. Počela je s radom 1974. godine, a kako navode na web stranici tvornice, godišnje može proizvesti 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa) i više od 900.000 tona cementa.

Lukavačka tvornica i “Tvornica cementa Kakanj” na godišnjem nivou imaju prihode veće od 50 milijuna eura.

Cementara u Kaknju je u vlasništvu njemačke multinacionalne kompanije “Heidelberg Materials” od 2000. godine.

Što kažu u kompanijama?

U odgovoru za Radio Slobodna Europa (RSE) iz Talentisa, rečeno je da su tijekom ljeta potpisali pismo namjere da kupe “Lukavac Cement”, čime su dobili “ekskluzivna prava za pregovaranje”.

Navode da su, otkad su se posljednji put o ovome oglašavali u javnosti, zakonske procedure završene, te da “rade punom parom da bi ispunili i posljednje uvjete iz sporazuma do ciljnog datuma”.

“‘Mészáros Grupa’ je jedan od najvećih tržišnih igrača u Mađarskoj, prisutna je u mnogim strateškim sektorima nacionalne ekonomije, i doprinosi ekonomskom učinku zemlje, koja postepeno ojačava daljom ekspanzijom u regiji”, navodi se u odgovoru.

Dodaju da će nastaviti sa svojim poslovnim aktivnostima na međunarodnom nivou.

“Kupovina ‘Lukavac Cementa’ dalje će proširiti građevinski portfolio ‘Mészáros Grupe’, sa stabilnom kompanijom koja je izuzetno profitabilna u regiji, te će doprinijeti smanjenju nestašice sirovih materijala na domaćem tržištu”, navodi se u odgovoru za RSE.

Za razliku od Mađara, austrijska kompanija je odgovorila na upit Radija Slobodna Europa (RSE) da transakciju ne mogu komentirati iz razloga povjerljivosti.

Tko je Lőrinc Mészáros?

Prema procjenama magazina “Forbes”, Mészáros posjeduje bogatstvo vrijedno oko 1,6 milijardi dolara.

On je počeo tako što se bavio postavljanjem plinskih instalacija u gradiću Felčut, 25 kilometara zapadno od Budimpešte, mjestu gdje je odrastao današnji mađarski premijer Viktor Orban.

Nakon što je Orban po drugi put došao na mjesto premijera, 2010. godine, počeo je uspon Mészárosa.

Od 2011. do 2018. bio je i gradonačelnik ovog mjesta, uz podršku Orbanove stranke Fidesz.

Poznat je po citatu da su “Bog, sreća i Viktor Orban” igrali ulogu u njegovom usponu.

Gabor Bodiš, novinar iz Budimpešte, za RSE kaže da u Mađarskoj važi pravilo “ako kažete Lőrinc Mészáros, onda mislite Viktor Orban”.

“To je njegov školski prijatelj, koji je od običnog vodoinstalatera postao za desetak godina najbogatiji Mađar, koji dobiva sve bitne tendere u Mađarskoj”, naglašava Bodiš.

Mađarske investicije u BiH

Iako je mađarski premijer Viktor Orban blizak s predsjednikom Republike Srpske, jednog od dva bh. entiteta, investicije u RS i Federaciju BiH su slične.

Direktne investicije u prošloj godini su bile 10,4 milijuna maraka, od čega je 2,9 milijuna eura otišlo u RS, a 2,4 milijuna u FBiH, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

Ukupno, zaključno s prosincem prošle godine, iz Mađarske u Bosnu i Hercegovinu je investirano 55,7 milijuna maraka.

Posljednji dostupni podaci za pojedinačne oblasti su za 2021. godinu, te je, prema njima, najviše mađarskih investicija bilo u prerađivačkoj industriji, više od 70%.

Kompanija iz Budimpešte “Lugos Renewables” će biti većinski vlasnik solarne elektrane koja bi trebala biti izgrađena na jugu BiH, o čemu je RSE već pisao.

Orban je obećao pomoći poljoprivrednicima u RS sa 100 milijuna eura koji će biti iskorišteni za kupovinu mašina mađarske proizvodnje. Do sada je utrošeno 35 milijuna.