Rasprava o Glavaševoj krivnji 31. svibnja

Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Ivo Josipović, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Drinovci, rođendan, Branimir Glavaš, HDSSB, izbori, Vladimir Šišljagić, Branimir Glavaš, ustavni sud, izbori, Branimir Glavaš, zatvor, Mostar, Branimir Glavaš, osuda, stan, Branimir Glavaš, Osnivač HDSSB-a, Nacrt promjene Ustava, Branimir Glavaš, Mostar, zatvor, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Branimir Glavaš, Ustavni sud RH, ustavni sud, tužba, Branimir Glavaš, remetinac, štrajk glađu, HDSSB, Osnivač HDSSB-a, parlamentarni izbori, izborne promidžbe, Branimir Glavaš, lustracija, branitelji, Branimir Glavaš
... uložene na presudu Županijskog suda u Zagrebu zbog koje je Glavaš pobjegao u BiH, iz koje zbog državljanstva BiH koje posjeduje ne može biti izručen.

Žalbu na presudu kojom je Branimir Glavaš osuđen na deset godina zatvora, a ostalih pet bivših članova Samostalne uskočke satnije iz Osijeka na kazne između pet i osam godina zatvora, žalili su se odvjetnici optuženih, ali i tužioci.

DORH tako traži strože kazne za brutalna ubojstva srpskih civila u slučajevima "garaža" i "selotep", što objašnjavaju posebno teškim okolnostima činjenja krivičnog djela.

Odvjetnici nepravomoćno osuđenog Glavaša tvrde da su odredbe krivičnog postupka tijekom suđenja povrijeđene, kao i da je činjenično stanje stvari pogrešno utvrđeno.

Glavaš je osuđen po komandnoj odgovornosti, jer je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je naredio hapšenja, mučenja i ubojstva sedam srpskih civila. Njihova su tijela nakon toga bačena u Dravu. On je osuđen i za mučenje i ubojstvo Čedomira Vučkovića i mučenje Đorđa Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu.

Osam godina zatvora dobio je drugooptuženi Ivica Krnjak, na sedam godina zatvora osuđena je Gordana Getoš-Magdić, a po pet godina zatvora dobili su Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić.

srna