HOĆE LI I GLAVAŠ DOĆI U BIH? Evo što je odgovorio njegov odvjetnik nakon presude

Branimir Glavaš
Hercegovina.info

Filip Glavaš, sin i odvjetnik Branimira Glavaša koji je danas u ponovljenom suđenju nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina nad osječkim civilima 1991., ocijenio je da je riječ o prepisanoj ranijoj presudi te da je cijeli postupak politički iniciran i montiran.

''Ovaj kazneni postupak je bio samo farsa za javnost u kojem su izvedeni novi materijalni i personalni dokazi, a o kojima u obrazloženju današnje presude nismo čuli niti jednu jedinu riječ'', kazao je Filip Glavaš, prenosi Hina.

Glavašev odvjetnik u vrijeme prvog postupka bio osnovnoškolac

Mlađi Glavaš poručio je sucu zagrebačkog Županijskog suda Draženu Kevriću da na pisanom otpravku presude ne zaboravi promijeniti ime predsjednika vijeća koje je donijelo presudu tako da umjesto suca Željka Horvatovića potpiše sebe jer je, smatra, današnja presuda identična onoj koju je 2009. izrekao sudac Horvatović osudivši njegovog oca na osam godina zatvora, a koju je kasnije ukinuo Ustavni i Vrhovni sud.

''Nadam se da će tome jednom doći kraj. Mi se s ovom optužnicom borimo već 19 godina i borit ćemo se i daljnjih 19 godina ako to bude bilo potrebno'', rekao je Filip Glavaš, koji je za vrijeme prvog postupka bio osnovnoškolac, a u međuvremenu je završio pravni fakultet i postao očev branitelj.

Hoće li Glavaš pobjeći u BiH?

Upitan odlazi li Branimir Glavaš u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima uz hrvatsko i kamo je pobjegao prije izricanja prve presude 2009. te služio zatvorsku kaznu, Filip Glavaš je odgovorio da je ta odluka na njegovom ocu.

Iako je nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, Glavaš je iz suda izašao slobodan, a prema pojašnjenju suca Kevrića istražni zatvor Glavašu nije određen zbog odluke Ustavnog suda iz 2015. prema kojoj je već odslužio pet godina, dva mjeseca i 27 dana kazne.

''Ne ide u istražni zatvor, ali sudac Kevrić je nekakvom pravnom vratolomijom odlučio da tužiteljstvo ima pravo žalbe pa me ne bi čudilo da Visoki kazneni sud pod predsjedanjem suca Horvatovića to rješenje preinači pa da Branimir Glavaš za koji dan završi u istražnom zatvoru'', rekao je Filip Glavaš.

Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu Robert Petrovečki izrazio je zadovoljstvo nepravomoćnom presudom, ali nije htio komentirati ispad Branimira Glavaša koji je za vrijeme obrazloženja presude vrijeđao suca Kevrića. Petrovečki je rekao da o eventualnoj novčanoj kazni zbog vrijeđanja sudskog vijeća treba odlučiti sud.

Tko je još osuđen?

Uz Glavaša, na četiri godine zatvora nepravomoćno je osuđena Gordana Getoš Magdić, nekadašnja zapovjednica voda posebne postrojbe za diverzantsko-izviđačke namjene Operativne zone Osijek, dok su pripadnici tog voda Dino Kontić i Zdravko Dragić osuđeni na po tri godine.

Glavaš i Getoš Magdić došli su na izricanju presude, no Kontić i Dragić nisu se pojavili u sudnici.

Svim okrivljenicima su kao otegotne okolnosti u obzir uzete težina počinjenih kaznenih djela i upornost u njihovom počinjenju, dok su kao olakotne okolnosti cijenjeni prijašnja neosuđivanost okrivljenika i njihov ukupni doprinos u Domovinskom ratu.