Pusić: Ustrojiti BiH s pet teritorijalnih jedinica uključujući hrvatsku

izbori, Vesna Pusić, BIH, Vesna Pusić, jezivo, Vice Vukojević

Pitanje trajne stabilnosti Bosne i Hercegovine može se riješiti jedino kao regionalno postavljeni projekt u kojemu ključnu ulogu moraju igrati Hrvatska i Srbija, ocijenila je Vesna Pusić.

Ona je kazala kako ulogu Europe i Amerike u stabiliziranju stanja u BiH ne treba zanemariti no one same, bez sudjelovanja bosanskohercegovačkih susjeda, taj problem ne mogu rješiti.

- Konkretno, to bi moglo značiti podjelu zemlje (BiH) na, primjerice, pet administrativnih jedinica: dominantno srpsku, koja već postoji, dominantno hrvatsku, koja još ne postoji, dominantno bošnjačku i dvije mješane. Tako bi se ispoštovalo zatečeno stanje i sačuvao bi se hrvatski korpus koji je sada ponajviše ugrožen u BiH - prijedlog je preustroja BiH kojega je iznijela Pusić.

Pri tom je upozorila kako će sve veći broj Hrvata iz BiH, ne riješi li se njihov status u toj zemlji, nastaviti odlaziti u Hrvatsku i praktično se u cjelosti odliti iz BiH.

- Formiranjem njihove administrativne jedinice međutim omogućio bi se i njima neki politički pluralizam kojim nikada nisu realno raspolagali - konstatirala je Pusić.

Pusić je kazala kako je uvjerena da može pobijediti na predstojećim predsjedničkim izborima kao i da je u stanju osigurati važnu ulogu Hrvatske u regiji.

Ocijenila je kako kandidat SDP-a Ivo Josipović, unatoč vodstvu u ispitivanjima javnog mišljenja, nije osoba koja Hrvatsku "može spasiti velike štete".