"Pukla" granica EU, a rezerve nema, šoferska je tuga golema

Zbog nepripremljenosti za primjenu novog graničnog režima i pada kompjutorskih sustava za kontrolu već prvog dana u EU na graničnim prijelazima prema Srbiji i BiH stvorile su se velike kolone kamiona.

 

Osam kilometara bila je duga kolona kamiona na Bajakovu, graničnom prijelazu sa Srbijom. Kolona je blokirala srpsku stranu. Od ponoći u ponedjeljak pa do jučer ujutro hrvatski carinici imali su problem s tek postavljenim računalnim sustavom prilagođenim ulasku u EU. Sustav je pao i niti jedan kamion nije mogao prijeći granicu. Zbog duge kolone i međuprostor na granici između Srbije i Hrvatske bio je začepljen. Mogli su proći samo automobili. Višesatno čekanje razljutilo je vozače.

Pao je kompjutor, pa je nastala kolona. sad je sve u redu; hrvatski carinik na Bajakovu

- Problem je sad otklonjen i promet se normalizira. Riječ je o računalnom programu koji smo tek dobili, pa sustav još nije bio razrađen, ali sad je sve u redu - kazao je šef graničnog carinskog ureda Anđelko Bare.

 

Nebojša Brajković, šef smjene na srbijanskoj strani, izjavio je za Hrvatski radio kako očekuje da će gužve s kamionima trajati nekoliko dana zbog velikog broja teretnih vozila iz Bugarske i Turske.

Slični problemi pojavili su se i na graničnim prijelazima prema BiH kod Metkovića i Slavonskog Broda. Vozači iz BiH kažu da čekaju dulje od 12 sati na prelazak granice.

Carina ne zna kako tretirati robu utovarenu prije ulaska RH u EU; šef sindikata vozača

Kaos je nastao i na robnom terminalu Jankomir u Zagrebu, gdje već nekoliko dana kamioni puni robe stoje na parkiralištu. Carina ne zna što bi s njima. U Sindikatu hrvatskog vozača tvrde da znaju u čemu je problem.

- Neki su vozači prošli tjedan utovarili robu u EU i za vikend su pokušali tu robu uvesti u Hrvatsku. Primjerice, netko je utovario kamione u Njemačkoj, tamo su mu izdali deklaraciju kao da on to izvozi iz EU. U međuvremenu je Hrvatska ušla u EU, pa su te vozače zaustavili na granici jer nakon ulaska više se ne zna treba li se ta roba tretirati kao izvoz iz EU ili kao unutarnja trgovina - rekao je Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača.

Kamione su navodno na Bregani zaustavljali u nedjelju i ponedjeljak te ih onda usmjerili na Jankomir. Dokad će ondje ostati, nitko ne zna. Carina tvrdi da oni nisu ništa krivi jer su zastoji uobičajeni zbog primjene novih procedura.

- Sve eventualne poteškoće u nadležnosti Carinske uprave promptno se rješavaju i otklanjaju. Eventualne poteškoće koje prouzroče drugi sudionici opskrbe nismo nadležni komentirati - tvrde u Carini prebacujući krivnju na prijevoznike i uvoznike.

24sata.hr