Prosvjednici U Vukovaru: "Nikada nećemo odustati od protivljenja ćirilici"

...protiveći se uvođenju dvojezičnosti u taj grad te se zalažući za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama iz Domovinskog rata.

U kratkom obraćanju prosvjednicima, predsjednik Stožera Tomislav Josić izrazio je uvjerenje u konačnu pobjedu Stožera, poručivši kako će dvojezične ploče, koje su postavljene na nekoliko državnih institucija u Vukovaru, skinuti oni koji su ih i postavili.

"Pobijedit ćemo, to je sigurno jer je uz nas narod, a protiv naroda nitko ne može", poručio je Josić.

Kolona je kratko zastala ispred zgrade vukovarske Policijske postaje gdje su prosvjednici pročitali imena osoba koje se, prema informacijama kojima Stožer raspolaže, nalaze u popisu stanovništva grada Vukovara, ali u tome gradu ne žive još od vremena mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Time su, naglasili su, željeli skrenuti pozornost na netočnost posljednjeg popisa stanovništva u Vukovaru, zauzimajući se za njegovu reviziju.

"Pokušat ćemo ispraviti barem neke nepravde u našem društvu. Borit ćemo se i dalje da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama iz Domovinskog rata", poručio je u govoru na Memorijalnom groblju predsjednik Stožera Tomislav Josić.

Prosvjednike je pozvao da "čuvaju leđa" Stožeru koji, istaknuo je, zacrtane ciljeve može ostvariti jedino u jedinstvu svih Vukovaraca.

Molitvu za ubijene, poginule i nestale u Domovinskom ratu klečeći je, kao i većina prosvjednika, molio fra Vjenceslav Janjić, župnik Župe sv. Josipa Radnika iz vukovarske gradske četvrti Borovo naselje. Kazao je kako je u Vukovaru na djelu "lažni mir" koji prikriva sukobe među ljudima, ne podnosi otvorenu kritiku i gradi se na kompromisima.

Do spomen obilježja na groblju prosvjednici su donijeli repliku Vučedolske golubice omotanu bodljikavom žicom, koju su potom skinuli s golubice pozivajući je da sada "slobodno poleti".


Hina