PROSVJED SLAVONSKIH POLJOPRIVREDNIKA Evo koji će granični prijelazi biti blokirani

Prosvjed traktori
Ilustracija/Avaz

Za danas u 10 sati najavljen je početak blokade prometnica i graničnih prijelaza slavonskih poljoprivrednika koji su nezadovoljni mjerama hrvatske Vlade o suzbijanju afričke svinjske kuge.

''Traktori na cesti ostaju dok se ne ispune naši zahtjevi'', najavio je sinoć u emisiji HTV-ovoj Otvoreno Tomislav Pokrovac iz Stožera za obranu hrvatskog sela.

''Od graničnih prijelaza do autoputa, može doći čak i do blokade pružnih prijelaza. To ćemo još vidjeti. Kakva bude bila dinamika Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH, tako ćemo se i mi sukladno tome ponašati'', rekao je.

Granice

Govoreći o blokadi graničnih prijelaza kazao je: "Imamo Orašje-Županja, Tovarnik-Ilača, autoput Nova Gradiška, kod Babine Grede. Što se tiče pružnog prijelaza to je Vinkovci-Zagreb, pa ćemo vidjeti".

Traktori su na cesti i bit će dok se ne ispune uvjeti, dodao je.

Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede izjavio je kako je afrička svinjska kuga vrlo opasna bolest, za koju nema ni lijeka niti cjepiva.

''Jedina moguća metoda u suzbijanju bolesti su metode koje provodimo već peti mjesec. Žao mi je da ljudi koji su izašli na cestu troše gorivo, svoje vrijeme i nasjedaju na laičke priče pojedinaca oko afričke svinjske kuge. Ministarstvo je od prvog dana poduzelo sve mjere oko afričke svinjske kuge koje su mu na raspolaganju. Znam da će se i politika umiješati, već se javlja. Nema drugih metoda i nikakvih uvjeta i pregovora oko ovoga'', poručio je.